Gyros – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Gyros

gyros-3

Woop, woop. Det är fredag idag!! Jag och pojkarna är alltid lediga på fredagar, himla skönt att tjuvstarta helgen en dag tidigare! Dagen till ära så skiner ju solen från en klarblå himmel och båda pojkarna tog sovmorgon i morse. Kan helgen liksom starta bättre?
Och idag tänkte jag tipsa om den ultimata fredagsmysmaten, nämligen hemgjord gyros! Det går supersnabbt att göra (i stil med tacos) och det går att variera i det oändliga!

 

gyros

 

Jag brukar göra på kyckling, tycker oftast det blir godare än på fläsk, men det är ju helt en smaksak. Till kycklingyros brukar jag använda innerfileer. Det blir supergott! Själva kryddblandningen består av sådant som man oftast har hemma i kryddskåpet, så man behöver inte köpa hem massa specialkryddor eller så.gyros-2
Förra sommaren gjorde vi gyros på Muurikkan, väldigt smidigt om man skall göra till många! Jag har även testat att trä upp kycklingen på spett och köra dom i ugnen. Lite kladdigt, men det blev mycket gott!
Men den här gången var det bara vi i familjen som skulle äta så du gjorde jag i en stekpanna på spisen.
Gyroskrydda:

2 msk spiskummin
2 msk paprika
2 msk oregano
1 msk vitlökspulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
chili efter smak

Blanda samman alla kryddor i en skål. Det som blir över spar jag till nästa gång i en burk med lock.

Gyros på kyckling:

700 g kyckling (jag tog innerfileer)
3-4 msk gyroskrydda
1/2 dl olivolja
saften från 1/2 citron

Strimla kycklingen fint med en vass kniv. Lägg i en plastpåse. Blanda i gyroskrydda, olja och saft från citron. Förslut påsen och blanda om väl. Låt gärna ligga i marinaden en stund om du har tid. Stek gyrosen i en het panna. Krydda gärna lite extra med gyroskryddan när du stekt klart kycklingen.

Servera i pitabröd med grönsaker och vitlökssås. Gott och väldigt enkelt! Precis som fredagsmat skall vara 🙂

Vad ska ni äta i kväll?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Li

    Så jättegott, skippade vitlöken i kryddblandningen då vi gjorde tstatsiki till. Men så gott och snabblagat. Till och med sonen på 20 månader tyckte om hela kittet med gyros, sås och grönsaker i pitabröd.