Ananaspaj

 
ananaspaj
 
Idag tänkte jag bjuda er på en riktig klassiker, nämligen ananaspaj. Ett recept jag bakat efter hur länge som helst nu känns det som. Tyvärr kan jag inte alls ta åt mig äran för själva receptskapandet, men visst är det lite kul när man smakar något gott hos någon. Som man sedan får receptet på. För varje gång man lagar eller bakar det sen så tänker man ju lite på den personen.
Min mamma har en sådan där klassisk receptbok, svart med röd rygg som hon fyllt med massor av recept genom åren. Och också använt som en liten dagbok. Så vid många recept finns det någon liten anteckning om hur livet var just när det receptet nedtecknades. De första anteckningarna är nog från mitten på 80-talet, innan jag är född någon gång. Sen finns det små noteringar genom hela vår uppväxt om hur vi barn mår, hur dom har det på jobbet, vilka djur som finns i familjen, vänner och familj. Mamma kan tillexempel leta fram Lenas godaste matbröd och säga saker som:
Ja just ja, det var när vi var hos henne och fikade det här brödet det började snöa så förskräckligt att vi inte knappt tog oss hem!
De flesta recept får liksom en liten större innebörd än bara deciliter mjöl hit och matskedar socker dit. Jag tycker det är en himla fin grej.
Ungefär lite som den här bloggen också blir.
ananaspaj-3
Det är så kul att gå tillbaka i bloggen och läsa små anteckningar om hur livet var. Innan hus, barn, hund och företag. Hur livet förändras i takt med allt detta kom in i våra liv.
ananaspaj-2
Men nu tillbaka till pajen! Det här receptet hittar man på lite varstans i lite olika tappningar. Och det är ofta ett recept jag får höra att folk bakat från bloggen och tycker mycket om. Så det är ett välbeprövat recept som bakats många gånger.
Jag har själv provat att göra om det lite, som i den här pajen, med blåbär och vit choklad. Jag har även bytt ut ananasen mot hallon någon gång. Och det gick superbra det med.
Själva pajskalet är en sådan där enkel variant där man smälter smör i en kastrull och sedan rör i socker, mjöl och bakpulver. Jag älskar sådana enkla grejer!
Helenas ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass!
Har du något kärt recept som du fått av någon?
bild:Linnéa Seidel

25
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria Andersson
Maria Andersson
6 år sedan

Mm så gott. Åt ananaspaj för första gången hos en bekant i helgen. När jag googlade så hitta jag hit. Pajdegen påminner om hur jag gör min kvargkaka, så eftersom jag inte hade cremefraiche hemma provade jag kvarg, o ananas blandat m blåbär. Inte smakat ännu men ser ljuvlig ut😜 Finsk kvargkaka från Taklax är en favorit jag hittat på nätet. Väl värd att prova, recept finns på nätet hos kardemummagumman. Mvh Maria

Tuija
Tuija
6 år sedan

Jisses så god ananaspaj!! Googlade o hamnade här och gjort din ananaspaj tre ggr redan 😁
Haft i kokos i fyllningen och det blev gott med det i också. Nu har jag skrivit ner ditt recept för den var så god och ENKEL att göra.
Tack för receptet

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Tuija
6 år sedan

Hej, Så kul att höra! Ja det är en storfavorit den där pajen. Som hängt med i många, många år nu 🙂

Sindhy
Sindhy
5 år sedan

Hej hej! Önskar Alla därute en riktigt fin å trevlig helg 💐 nu över till det ”viktiga” 😁 , kan man förbereda denna sååå underbart läckra paj dagen innan? Varma go’a Värmlands hälsningar /Sindhy

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Sindhy
5 år sedan

Hej, Detsamma til dig! Pajen går absolut bra att göra både en och två dagar innan❤️

Susanne
Susanne
Svara på  linneasskafferi
5 år sedan

Hej!
Här du även testat att frysa pajen?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Susanne
5 år sedan

Nej det har jag aldrig gjort. Men det borde gå tycker jag 🙂

Josefin
Josefin
5 år sedan

Hej!
Tror du det går bra att ha röda vinbär i? Eller har du något annat recept på vinbärspaj?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Josefin
5 år sedan

Ja, jag har gjort både på blåbär och hallon. Så det går säkert. Har tyvärr inget annat recept på vinbärspaj. Men har en vinbärskaka som är jättegod 🙂

Sifan
Sifan
5 år sedan

Hej! Har du testat med färsk ananas nån gång?

Ennie
Ennie
4 år sedan

Hej! Vilken storlek på pajformen har du använt?
Vänligen Ennie

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Ennie
4 år sedan

Jag använder en 24 cm pajform 🙂

Susanne Erlandsson
Susanne Erlandsson
3 år sedan

Mums

Maria
Maria
3 år sedan

Hur mycket ananas ska det vara i? Jag bor i ett annat land och jag vet inte om våra «små burkar» är lika stora som svenska «små burkar».

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Maria
3 år sedan

Det är ca 230 g i varje liten burk 🙂

gulasch i crock pot

Nästa inlägg

Gulasch

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x