Chokladbollstårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Chokladbollstårta

chokladbollstårta

I går var ingen vanlig dag, för igår var det Sebastians födelsedag. Hurra, hurra! Det blev ett väldigt lugnt firande hemma igår med bara vi i familjen. Lite god mat och så tårta så klart! Först hade jag tänkt att göra någon klassisk variant med kallon och vaniljkräm. Men så satt jag och sökte lite och såg att grejen verkar vara chokladbollstårta!

Och en av de saker Sebastian är riktigt grym på att baka är just chokladbollar! Mina blir aldrig så goda som de han gör. Så då tänkte jag, vad passar bättre att överraska med än en chokladbollstårta liksom!

chokladbollstårta

Jag gillar det här med att utsidan ser så vuxen och tjusig ut, medan insidan är så barnslig. För ibland kan man ju faktiskt känna så. Jag tyckte det passade bra till en 32-åring. Där utsidan ser vuxen ut, men ibland kan insidan fortfarande vara rätt barnslig 🙂

Jag kan säga att den gick hem hos både vuxna och barn, även om man inte behövde ta en sån stor bit då det blev väldigt mastigt.

chokladbollstårta Till själva tårtan gjorde jag chokladbottnar. Jag har sett att många gör chokladbollstårta av bara chokladbolsssmet, men jag tyckte det kändes lite väl sött. En mörk, djup chokladbotten bröt av bra mot allt det söta i smeten. Recept på tårtbottnarna kommer senare i veckan, så håll utkik! 

Receptet på chokladbotten finns här!

Jag gjorde bottnarna i en 15 cm form, då blir det en högre tårta i fyra lager. Vill man inte ha en chokladbotten, går det lika bra att använda sig av ljusa bottnar.

Chokladbollstårta, fyllning:

150 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
5 msk kakao
3 1/2 dl havregryn
3 msk starkt, kallt kaffe

Vispa socker och smör mjukt. Tillsätt vanilj, kakao, havregryn och kaffe. Fortsätt vispa till en slät smet. Blir den lite för fast kan du tillsätta lite mer kaffe, det skall bli en bredbar smet.
Dela tårtbotten i 4 delar. Lägg upp första botten på ett fat. Bred ett lager fyllning. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av smeten och bottnarna.

Tårtan har jag sedan täckt med ett lager grädde.
Blanda i ca 1-2 msk marsansåspulver till 5 dl grädde. Då blir den lite fastare och det blir snyggare när du spacklar tårtan med grädden.

Jag kan verkligen rekommendera denna tårta till någon som älskar chokladbollar och sötsaker. Eller till barnkalaset!

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Pernilla

    Ser ju galet gott ut. Ska absolut testa den:)
    Tack för din fina blogg, så roligt läsa den

Annons