Hej i värmen!
Jag kommer precis in från en härlig långpromenad med hunden i den strålande solen. Det är så himla skönt att gå så här på morgonen, lyssna på en bra podd och bara njuta. Jag som bor på landet har ju skogen runt hörnet och det är så väldigt fint att få starta dagen med en halvmil i raskt tempo i skogen och över gärden. Träffade även på morfar en sväng och han prata lite med honom.
Men nu har jag fått lite frukost i magen och det är dags att kicka igång den här arbetsdagen!
Och först ut på to-do-listan är att dela med mig av detta härliga recept på mini-pizzor. Perfekt att göra nu och lägga i frysen. Då kan man snabbt ta fram en enkel lunch i sommar när barn och familj är hemma på sommarlov och semester. Det är bara att värma dom i ugnen och på ett litet kick har man nygräddade, hemgjorda mini-pizzor att servera! Nu blev dom ju inte så super-mini. Kanske hälften så stora som en vanlig calzone. För mig blev det alldeles lagom att äta en mini-pizza tillsammans med en god sallad.
Jag gillar att göra kalljästa degar, då kan man sätta degen på kvällen och låta den jäsa över natten på ett svalt ställe. Eller på dagen i rumstemperatur. Men räkna då med att det tar ett par timmar för degen att jäsa.
Jag fick ut cirka 10 mini-pizzor av detta recept. Självklart är det bara att dubbla om du verkligen vill fylla frysen. Orkar man inte stå och göra små calzone av degen kan du ju göra ett par större, eller varför inte saftiga pizzabullar? Då kavlar du bara ut degen, har på tomatsås och fyllning, rullar ihop och skär i cirka en och en halv centimeter breda bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa en stund till. Grädda sedan pizzabullarna tills de fått fin färg. Även dessa är perfekt att stoppa i frysen och ta fram i sommar när man snabbt behöver ett enkelt mellis eller en lättare lunch!
Mini-pizzor:
3 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
tomatsås (egengjord eller färdigköpt)
skinka
skivade, färska champinjoner
riven ost
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut dom till rundlar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut cirka en matsked tomatsås på halva rundeln, spar en kant längst ut så du enkelt kan nypa ihop pizzan. Lägg på skinka, champinjoner och ost. Vik över den del som inte har tomatsås och fyllning på sig. Nyp ihop kanterna så ingen fyllning kan pysa ut. Låt jäsa ytterligare 25 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250°C. Grädda pizzorna i cirka 7-10 minuter eller tills de börjar få fin färg både under och över.
Ät direkt eller låt svalna och lägg i frysen. Perfekta lunchen nu i sommar att bara ta fram ur frysen!
Mini-pizza
Prenumerera
Logga in
0 Kommentarer