Gudruntårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Gudruntårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta

tårta

Igår var ingen vanlig dag, för det var min födelsedag! Himla fint att fylla mitt i sommaren när solen skiner och jordgubbarna är som godast!

Fyller man så här i början på juli, ja då är nästan en jordgubbstårta obligatorisk att bjuda på, eller hur!?

Hela dagen spenderades på altanen i skuggan med kaffe i muggen och tårta på faten, helt perfekt. Dagen avslutades med middag hos mammas kusin Björn. Då bjöd jag på en annan slags jordgubbstårta. Receptet på den hittar ni på Instagram.

tårta

Jag är egentligen ingen tårtmänniska. Det blir oftast för sött och för mycket. Men den här tårtan tycker jag om 🙂 Hos oss heter den Gudruntårta. men den går ju också under namnen Herrgårdstårta, pinocchiotårta mf. Vad man nu än kallar tårtan är den så är det en rysligt god tårta som är superenkel att göra. Sen är den väldigt enkel att göra till många då den med fördel går att göra i långpanna. Dubblar man receptet och gräddar två långpannor får man ruskigt mycket tårta!

Ska man inte göra till så många, utan säg cirka 10 personer eller så, då tycker jag det är så fint att skippa långpannan och göra en rund tårta istället. Det är lite meckigt att skära tårtan, men det får det vara värt. För den blir så fin tycker jag! tårta

Herrgårdstårta:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

3 dl grädde
färska jordgubbar

Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klä två formar med löstagbar kant med bakplåtspapper Fördela smeten jämnt i de två formarna. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten på.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt bottnarna svalna. (gör du en stor botten i långpanna delar du den på mitten när den svalnat, så du har två lika stora bottnar.) Vispa grädden. Lägg ett lager mosade, färska jordgubbar på ena botten. Bred ett lager grädde över och lägg på den sista botten och dekorera med massor av färska jordgubbar.

Det här är en tårta som med fördel kan ätas direkt eller en stund efter man lagt ihop den. Man behöver alltså inte göra den dagen i förväg dör att den skall bli saftig och god.

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.