Blåbärspaj

Blåbärspaj

God morgon,
Jag hoppas alla haft chans att njuta lite av solen under helgen. Vi har haft en helt fantastisk helg med sol, bad och massa trevligt sällskap av vänner och familj. Vi avslutade helgen med en halvspontan middag hos min bästaste vän Anna. Sånt där som inte är så uppstyrt brukar oftast bli allra trevligast tycker jag.
Idag tänkte jag det kunde sitta fint med ett recept på blåbärspaj! Har ni sett hur det bara kryllar av blåbär ute? Det är ju helt galet.!

Blåbärspaj
De här blåbären plockade jag och Axel här i skogen runt hörnet och han var mycket bestämd över vad jag skulle göra med dom. Det skulle absolut bli blåbärspaj! Och visst skulle pojken få lite blåbärspaj.
Det är ju alltid lika spännande att försöka fotografera när man har en virvelvind till 2-åring hemma 🙂 Som inte kan låta bli att provsmaka blåbären som han allt som oftast kallar jordgubbar och nu helt plötsligt har fått för sig att han inte tycker om.
Blåbärspaj
Receptet är en variant på den alltid lika uppskattade ananaspajen. Det är ett sådant där riktigt grymt recept, där man kan byta ut ananasen mot vilken slags frukt eller bär man känner för.
Jag älskar upplägget av recept där man kan göra allt i en och samma kastrull. Jag avskyr nämligen att diska!!
Blåbär
Nu har vi smaskat i oss alla blåbär jag plockade för ett par veckor sedan, så nu är det bäst att ge sig ut på jakt igen. Inte för att det blir så svårt. Jisses vad med blåbär det finns där ute! Har aldrig sett så många blåbär på en och samma gång!
Blåbärspaj
Till min blåbärspaj hade jag både blåbär i smeten men också ovanpå. När man använder färska blåbär tycker jag det är så fint att dekorera med ett par deciliter. Och så är det ju helt fantastiskt gott också 🙂
Blåbärspaj
Blåbärspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
4 dl blåbär
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i cirka hälften av blåbären (om du använder färska, annars kan du ha i alla)Mosa dom lite lätt, men låt de flesta blåbären fortfarande vara hela.. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Ha på resterande blåbär på pajen.
Servera med iskall vaniljglass eller vaniljsås.
Har du plockat blåbär än i år? Och vad gör du isåfall med dom?

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johan
7 år sedan

mums

Cecilia
7 år sedan

Ser ljuvlig ut. Sådana bra grundrecept kan man aldrig få för många. Mindre disk är alltid uppskattat

Deckre - gravid med foglossning och liten hund
7 år sedan

Åhh vad god den ser ut!!

trackback
7 år sedan

[…] paj. Och inte vilken paj som helst, nej den här veckan är vi värda en himmelskt god blåbärspaj tycker jag! Eller vad säger […]

Ina
Ina
7 år sedan

Den ser inte bara god ut, den är det också. Underbart god! Och så fort den går att röra ihop!

Lena
4 år sedan

Nu har jag gjort denna två gånger, den är så fantastiskt god 😋.
Tack för ett gott recept 👌

Katarina
Katarina
3 år sedan

Har nu gjort ditt blåbärspajsrecept två gånger och bjudit gäster på. Båda gångerna blev det dundersuccé. Så gått med både varma och kalla blåbär. Stort tack för receptet. Katarina

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Katarina
3 år sedan

Så kul att höra!!

fisk i ugn med skagenröra

Nästa inlägg

Fisk i ugn med skagenröra

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x