Tre dagar in på första arbetsveckan efter semestern och vardagen börjar komma ikapp en lite. Matplaneringen under sommaren blir det ju lite si och så med. Därför känns det nu helt ok att börja fundera över vardagsmaten, till på söndag tänkte jag börja med veckans mat igen här på bloggen, vad säger ni om det? Lite inspiration till vad för härlig vardagsmat man kan äta i veckan som kommer.
Stroganoff är ju en sådan typisk vardagsrätt som går hem hos de flesta. Här om veckan fick jag en bild från min syster där hon lagat en vegetarisk variant som såg så mumsig ut. Så jag var ju också tvungen att testa. Jag är inget stort fan av korv så blev himla glad när jag kunde göra det här alternativet. Istället för korv hade jag i champinjoner. Jag har sett att fler gör på halloumi, det låter också helt fantastiskt gott så det måste jag också testa någon dag! Men först ut nu blev en variant med ajvar och champinjoner. Självklart kan man göra sin vanliga korvstroganoff och bara byta ut korven mot champinjoner för en vegetarisk variant. Men jag tyckte detta blev himla gott!
För att få upp proteininnehållet lite serverade jag keso till.
Vegetarisk stroganoff med champinjoner:
ca 700 g färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
salt & svartpeppar
1 msk grönsaksbuljongspulver (eller en tärning grönsaksbuljong)
ca 1 dl mild ajvar
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk
Skiva champinjonerna och dela dom en gång på mitten. Svampen förväller du (stek i en varm panna utan smör eller olja tills allt vatten kokat bort) i två omgångar. Finhacka lök och vitlök. Stek detta tillsammans med all svamp tills löken är mjuk och svampen fått färg.. Krydda med paprika, salt, peppar och buljong. Rör i ajvar, crème fraîche och mjölk. Låt allt koka ihop. Strö gärna över lite finhackad, färsk persilja.
Servera med keso, nykokt råris och paprika i stavar.
Tack vara ajvaren får maten en härligt mild men ändå smakrik ton som passade stora som små!
bild:Sebastian Niemi-Carlsson
Låter väldigt gott, ska jag definitivt pröva! Tack för tipset! 🙂
Vegetarisk stroganoff är så gott. Jag har gjort på både champinjoner och tofu. Ajvar har jag aldrig haft i, så tack för tipset. Kram!
Förlåt men var är ”förväll svampen”
Nu har jag omformulerat mig lite i texten, hoppas du förstår 🙂
”Svampen förväller du (stek i en varm panna utan smör eller olja tills allt vatten kokat bort) i två omgångar.”
Kram Linnéa
tack! 🙂
tack! Då ska jag testa detta och förvälla ikväll 🙂
[…] är något många gillar och gärna äter. Jag gjorde en vegetarisk stroganoff förra veckan på champinjoner som blev supergod. Ett himla bra vegetariskt […]
[…] är kanske bara en enkel sökning bort! Det här receptet på vegetarisk stroganoff hittade jag hos Linneas Skafferi och tyckte det lät spännande. Enkla råvaror och kort tillagningstid men ändå goda smaker är […]
Så gott, väldigt smakrikt. Tack! 🙂
[…] har jag gjort en vegetarisk stroganoff på svamp, supergott det […]
Hur många portioner är receptet?
Det är till cirka 4 personer 🙂
Den här får det bli ikväll, tack för tipset =)
Hej! Tack för receptet! Det ska jag definitivt prova, älskar ajvar. En fråga: vad har du för grönssksbuljong när du lagar mat? Tycker det är svårt med just grönsaksbuljong, de gånger som jag lagat mat på grönsaksbuljong så har det inte varit populärt hos mina barn…
[…] Är du nyfiken på Linnéas recept så hittar du det här. […]
Så fantastiskt gott!! Älskade det!!