Fira köttbullens dag- med hemgjorda köttbullar i ugn

Köttbullar
Idag är ingen vanlig dag, för det är köttbullens dag!  Och vad passar bättre att fira denna dag med än att trilla små fina köttbullar till middag?
Jag gjorde köttbullar förra veckan till familjen och det är verkligen ett säkert kort. Med kokt potatis, broccoli och en härlig kantarellsås till. Barnen åt varsin stor portion till middag och somnade som två bebisar sen när det var dags för sängen. Hur underbart som helst!
Ett tips är att först köra köttbullarna en sväng i ugnen. Sen kan man antingen ge dom lite stekyta i stekpannan direkt efteråt om det behövs, eller frysa in dom och ta fram vid ett senare tillfälle. Jag tycker det är perfekt att ha en omgång hemgjorda köttbullar i frysen och bara ta fram när tiden är knapp eller man inte riktigt orkar laga mat.
Här är mitt allra bästa recept på köttbullar. Dom blir inte alls torra och tråkiga, utan väldigt saftiga. Mycket tack vare att jag har vetegroddar i färsen istället för ströbröd. Det blir en stor skillnad. Så det rekommenderar jag varmt!
Jag smaksätter alltid mina köttbullar med lite senap, det blir himla gott. Inte så att det smakar senap om köttbullarna, men de får en fin smak av det.
Klassiska köttbullar:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap
svartpeppar
salt
Blanda vetegroddar och mjölk. Låt stå och dra en stund. Blanda i färsen och äggen. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, svartpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C i cirka 15 minuter. Skaka om plåten efter cirka halva tiden.
Köttbullar i ugn blir alltid mycket saftigare än köttbullar som man bara steker tycker jag. Och så går det både fortare och är smidigare!
 
Har du något bra tips för att få till riktigt goda köttbullar?
 
bild:Linnéa Seidel

6
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stina på LOPPI
Stina på LOPPI
7 år sedan

Så gott! 🙂

Lina
Lina
7 år sedan

Stek hackad lök i smör och tillsätt en buljongtärning, blanda med köttfärs ett ägg och kryddor.

Biff med broccoli

Nästa inlägg

Veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x