Grönsakssoppa – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Grönsakssoppa

grönsakssoppa

Torsdag idag, vilket betyder soppa och pannkaka! Eller?
Kanske var det mer vanligt förr, för vem orkar egentligen ställa sig och göra både soppa OCH pannkaka en helt vanlig torsdag liksom?

Jag vet inte hur det är hemma hos er, men jag har ganska svårt att få barnen att äta just soppa. Om jag inte serverar köttfärssoppa, den gillar dom båda två och brukar äta ordentligt av.
Själv älskar jag soppa! Det är billigt, miljövänligt (eftersom du kan stoppa många grönsaker som börjat vissna lite, vilket gör att du slänger mindre mat), lätt att göra vegetariskt och det är förhållandevis snabblagad mat.

När jag var barn lagade mormor ofta grönsakssoppa och jag mins hur gott det var. Lite salt buljong och de där härligt, smakrika rotfrukterna i. Ett sånt där riktigt kärt barndomsminne ni vet.
Precis som med all mat mormor har lagat under min uppväxt är det stört omöjligt att försöka göra något liknande. Det smakar liksom inte alls som hennes mat. Jag vet inte hur många gånger jag stått och kollat på när hon blandar pannkakssmet på en höft och sen stått och stekt världens tunnaste och godaste pannkakor. Inte blir mina pannkakor ens i närheten så bra!
Kanske är det de 50 åren extra hon har av matlagning som gör skillnaden, eller helt enkelt för att det är kära barndomsminnen. Jag vet inte.

soppaDärför försökte jag mig inte ens på att laga en grönsakssoppa som liknade mormors. Jag gjorde min egen istället.

En soppa full med goda rotfrukter som efter att de fått kokas mjuka, mixats och blandats med en liten klick cremé fraîche. Bara för att runda av allt och göra soppan lite lenare och godare.

Rotfrukter är ju fortfarande i säsong och man brukar kunna köpa dom billiga så här års. Ta av de rotfrukter du gillar bäst

Grönsakssoppa:

 

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk smör
5 stora morötter
1 liten kålrot
2 palsternackor
ca 7 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljong
färsk persilja
ca 1 dl cremé fraîche
salt & svartpeppar

 

Skala lök även lök och vitlök. Skär i bitar. Stek dom mjuka i en kastrull i en klick smör. Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa en stund. Skala morötter, kålrot och palsternacka och skär ner i mindre bitar. Lägg i kastrullen och slå på vatten och grönsaksfond/buljong. Låt koka tills rotfrukterna är helt mjuka. Tag av från plattan och låt svalna något. Ha i en bunt persilja. Mixa sedan soppan så slät du vill ha den. Tillsätt crème fraîche och rör runt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.

Soppan går utmärkt att göra dagen innan och bara värma upp när den ska ätas. Och gör man så, ja då kan man ju absolut bjuda på soppa och pannkaka. Varför inte en härlig ugnspannaka?

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.