Fikonmarmelad

 
fikonmarmelad
På söndag är det äntligen första advent och alla vi som lite i smyg ätit pepparkakor, druckit, glögg och lyssnat på julmusik den senaste månaden kan liksom äntligen börja göra det inför folk…
För finns det något mysigare än att sitta runt köksbordet med tända ljus och julmusik i bakgrunden?
En oerhört god kombination att äta till ovannämnda mys tycker jag pepparkakor, ädelost och fikonmarmelad. Men oftast är fikonmarmelad så oerhört söt. Därför tänkte jag härom helgen att jag provar att koka egen istället. Och så gott det blev! Inte alls så där sliskig, utan bara väldigt, väldigt god!
Det man ska tänka på är att blötlägga de torkade fikonen ett par timmar, eller gärna över natten. Då får du en slät och fin fikonmarmelad!
Jag kokade min marmelad på ljust muscovadosocker vilket gav en härlig kolaton som passar utmärkt till fikonen. Vill man skulle det säkert vara riktigt gott att ha en skvätt calvados eller whiskey i fikonmarmeladen. Det bryter fint mot all sötma.
 
Fikonmarmelad:
200 g ekologiska, torkade fikon
vatten
1 dl ljust muscovadosocker
ev en skvätt whiskey eller calvados
Blötlägg fikonen, gärna över natten. Tag ur fikonen, men spar vattnet. Klipp eller skär ner fikonen i små bitar. Lägg fikon och vattnet i en kastrull. Koka på svag värme i cirka 10 minuter. Mosa gärna fikonen med en gaffel (vill du ha en helt slät marmelad, mixa med ,mixerstav).
Tillsätt sockret och eventuell sprit. Låt koka på svag värme i ytterligare 10-15 minuter tills du har en tjock och härlig marmelad. Häll upp på fin burk och förvara i kylen.
Hållbarheten på fikonmarmeladen är inte jättelång., så skynda och ät upp den på stört!
 
En perfekt marmelad till julens ostbricka eller som en perfekt present att ge bort till någon du tycker om!
Sugen på hemgjorda pepparkakor men orkar inte stå och baka ut hjärtan och grisar som tappar benen? Testa då mina skurna pepparkakor. Mina favoriter nu till jul!
bild:Linnéa Seidel
 

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Teresa oikarinen
Teresa oikarinen
7 år sedan

Hej!
Hur kort hållbarhet talar vi om? 2 dagar eller 2 veckor 😯 Om man ska ge bort så jag vet om jag måste göra kvällen innan. Tack för underbara recept. Barnen skrapar rent varje middag 😄 / Teres

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Teresa oikarinen
7 år sedan

Hej Teresa,
En vecka eller så står den sig i kylen, garanterat. Kanske längre än så. Så härligt att höra!
Kram!

trackback
7 år sedan

[…] Pepparkakor, ädelost och fikonmarmelad är första adventipset och speciellt gott måste det ju bli ifall du gör marmeladen själv. Här är Linnéas recept på hemlagad fikonmarmelad. […]

trackback
5 år sedan

[…] Fikonmarmelad – Linnéas Skafferi […]

MG 0142

Nästa inlägg

En lista om mig

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x