Brietårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Brietårta

brietårta

Dag 8 av 24 dagar jul på Linnéas Skafferi och nu har turen kommit till lite godsaker som passar bra på glöggfesten. Först ur är den helt fantastiska brietårtan. Den blir inte bara otroligt snygg och dekorativ, brietårta är ju superduperenkel att göra och gudomligt god att äta! Har ni inte provat att göra en så bara måste ni testa!

Just under december är det ju så mysigt att träffas, prova olika sorters glögg och ha lite olika goda tilltugg till. Och där gör sig brietårtan perfekt!

Brietårta i ugn

Första gången jag åt varm brietårta var i USA för kanske 8 år sedan. Då hade dom på den amerikanska motsvarigheten till lingonsylt; tranbärssylt men även honung och olika slags nötter om jag inte mins fel. Supergott till lite grova kex.

Varm brietårta

Det fina med att göra brietårta är att du kan i stort sett toppa med vad du vill, lite sylt eller bär och sedan stoppa in den i ugnen i 20 minuter.
Sen är det bara att ta ut brietårtan, dekorera med nötter, frön eller varför inte färska fikon!

Till just den här tårtan tog jag en rund, liten brieost. Jag tycker det är fint när dom är lite mindre. Det blir lättare att dekorera dom snyggt då. Så blir ni många, gör gärna fler små! Annars går det ju såklart bra att ta en stor rund också!

Brietårta

Så här i juletid tycker jag det kan vara riktigt gott med pepparkakor till brietårtan.
När den får stå en stund i ugnen smälter osten innanför det där vita skalet och när du sätter kniven i osten får du ut en mjuk och nästan rinnande bit brieost. Sältan i osten gör sig perfekt till de lite söta och krydiga pepparkakorna!

Idag valde jag att ha lingonsylt på min brietårta, just lingonsylt gör sig riktigt bra till brie. Jag tog mormors hemgjorda, den är precis lagom syrlig i smaken. Skulle jag köpa sylt så skulle jag använda en rårörd variant, dom brukar inte vara lika sliskiga.

Varm brietårta:

1 liten rund brieost
2-3 msk lingonsylt
1/2 dl salta nötter
ev färsk frukt (blåbär, fikon mm)
pumpakärnor

salta kex & pepparkakor

Tag fram brien och ställ den i en ugnsfast form. Gör små snitt på ovansidan av osten så sylten kan rinna ner lite i osten. Ha på sylten. Värm ugnen till 200°C och ställ in brietårtan i 20 minuter.
Tag ut den och ställ den på ett fin fat, dekorera med nötter, frön och gärna lite färsk frukt.

Ät med kex och pepparkakor.

bild:Linnéa Seidel

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.