Daim

daim
Dag 10 av 24 dagar jul. Jag vet att många satt utgång med att prova sig fram bland alla underbara julgodisrecept som finns. Så dagens recept får bli hemgjord diam. Det är faktiskt himla enkelt att göra och blir såå gott.
Efter att jag investerat i en bra kökstermometer tycker jag det är så mycket enklare att göra olika slags kolor. Som den här gräddkolan med brynt smör och salt. Den kokade till exakt 123 °C och den blev lite seg men ändå hanterbar. Alltså precis perfekt!
Daim å andra sidan, den vill man ju ha lite hårdare. Blir den för seg blir det inte alls lika gott. Så den kokar jag till cirka 130°C, alltså lite varmare än gräddkolan.
 
Daim, cirka 30 små bitar:
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g 35% choklad eller mörkare
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och kommer upp i 130 °C. Eller gör kulprovet:. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.
Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.
Perfekt att ge bort till barnens fröknar, vänner och familj. Eller äta upp helt själv!

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Crock pot

Nästa inlägg

Tävla om en Crock Pot

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x