Gratinerad havskräfta med aioli

gratinerad havskräfta
Nu har vi tagit oss igenom julhelgen och nyårshelgen står för dörren. Knappt har man svalt ner den sista sillbiten innan det är dags för att planera vad man ska äta på nyår.
Vi ska fira här hemma hos oss med lite vänner. Huset blir fullt av både vuxna och barn och det ska bli så kul 🙂 Jag tror vi satt menyn för kvällen, som vanligt kommer vi nog bli mer än mätta!
Men för er som inte satt nyårsmenyn än så tänkte jag komma med lite recept i veckan som passar perfekt till nyårsfirandet.
Få saker andas nyår som skaldjur tycker jag. För min del skulle vi kunna duka upp en rejäl skaldjursplatå, göra massa goda röror och bara mumsa skaldjur natten lång. Men vill man inte gå all in så är gratinerade havskräftor med aioli ett gott alternativ. Perfekt som förrätt eller del av ett större buffébord!
 
Gratinerade havskräftor:
8 st kokta havskräftor
125 g rumstempererat smör
1 dl hackade örter (ta de du gillar bäst!)
1 vitlöksklyfta
chiliflakes efter smak
saft från 1 lime
salt
1 dl riven, vällagrad och smakrik ost
Klyv kräftorna på längden och knäck klorna lite lätt. Lägg havskräftorna i en ugnsform med den skurna sidan upp.
Finhacka eller riv vitlöken. Blanda sedan samman alla ingredienser och spritsa eller bred kryddsmöret på havskräftorna. Strö osten över. Gratinera i 2250 °C högt upp i ugnen i cirka 5 minuter.
Aioli:
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål, jag brukar ta ett litermått. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft från citron och senap. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
 
Håll utkik under veckan, då kommer fler recept!
bild:Linnéa Seidel

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Omelett

Nästa inlägg

Julmatsrester

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x