(recept på köttfärssoppa hittar ni här)
Januari är här, enligt många är det årets fattigaste månad. Hur ska vi då överleva tills nästa lön? Ja ett bra tips är ju att se över dina matvanor. Där kan många tusenlappar sparas, varje månad!
Äter du ute ofta på lunchen? Hur många gånger i veckan köper ni hämtmat? Hur mycket halv och helfabrikat äter ni? Småhandlar du fler gånger i veckan?
Börjar man räkna på det så kan man utan problem äta lunch för 400kr i veckan, det är ca 1600 kr på en månad. Som bara läggs på lunchen.
Därför slår jag i januari (och alla andra månader också såklart) ett extra slag för matlådan! Det är ett så himla enkelt och konkret sätt att spara in pengar.
(recept på linssoppa hittar ni här)
När man nu står och ska planera sina middagar och matlådor, så finns det även där ett par saker man kan tänka på:
- Byt ut en eller ett par rätter i veckan mot vegetariska alternativ.
- Linser och bönor är ofta rätt billigt, men att köpa konserver är både dåligt för miljön och det blir betydligt dyrare. Torkade linser och bönor som du själv blötlägger spar både pengar och miljö.
- Vill du äta kött? Håll koll på matbutikernas extraerbjudande. Min matbutik har varje vecka något slags kött (svenskt såklart!) till riktigt bra pris. Passa på att köp ett extra kilo köttfärs när den är billig och lägg i frysen.
- Billigt blir inte alltid billigast i slutändan. 5 kronors snabbnudlar verkar ju som en bra idé om plånboken ekar tom. Men hur länge håller du dig mätt? Hur många timmar (minuter?) tar det innan du vill stoppa i dig något mer? Helt plötsligt blev inte de där superbilliga nudlarna så billiga om du måste springa och köpa ett par chokladkakor för att dämpa sötsuget som kommer som ett brev på posten.
- Ta en dag och laga någon extra rätt du kan frysa in. Då behöver du inte panikhandla dyr lunch eller mat efter jobbet när du är hungrig och stressad.
(recept på grönsakssoppa hittar ni här)
- Handla råvaror som är i säsong. Under vinterhalvåret brukar det vara bra pris på rotsaker, all slags kål och citrusfrukter.
- Handla inte mer än du behöver och frys in eller laga något av det som börjar bli dåligt istället för att slänga.
- Torkade bönor, linser och gryn är ofta en bra bas som man kommer långt på.
- Försök att handla en eller max två gånger i veckan. Gör en inköpslista hemma och försök att hålla dig till den i affären.
(Recept på ugnspannkakan hittar ni här)
- Laga mat av sådant som redan finns hemma. Som ugnspannkaka. Det är en riktig nödraket att ta till som man ofta kan slänga ihop av några få ingredienser. Men precis som med nudlarna får man se upp. Äter man inget matigare till (typ keso, rårivna morötter etc) så är risken att man blir otroligt hungrig efter bara en liten stund.
- Många affärer har hyllor med varor som har kort datum. Släng ett öga på dom. Kanske finns just det smöret du brukar köpa eller ett knippe bananer som ni i alla fall hinner äta upp innan dom är helt bruna. Bra för plånboken och miljön om matsvinnet minskar!
- All vegetarisk mat är automatiskt inte billigare mat! Många specialråvaror är väldigt dyra. Bäst är när man kan byta ut tex köttfärs mot bönor, eller göra en matigare pastasås med linser.
- Gör storkok på grytor. I dom kan du slänga i av de grönsaker du har hemma i kyl och frys. Eller varför inte göra en stor omgång Ratatouille om det finns grönsaker på bra pris i mataffären.
- Bjud in dig på middag hos någon under helgen, då blir maten helt gratis 🙂 (med risk för att du får bjuda igen, men ta det en månad när du har mer pengar..;) )
(Liiite utanför ämnet men varifrån kommer det fina mörkblå porslinet som du serverade linssoppan i? Så snyggt!)
[…] Vidare till bloggen […]
Frågan är om det inte är smartare att ta det ”1000 kronor lugnare” under december istället 😉
Sen är det såklart lättare sagt än gjort!
Spara pengar långsiktigt tror jag är viktigt dock.
Fina bilder för övrigt