Ägg i muffinsplåt – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Ägg i muffinsplåt

agg-5

Idag tänkte jag tipsa om ett himla bra sätt att servera ägg på, nämligen genom att ugnsbaka dom i en muffinsplåt.
För många är ägg ett baslivsmedel som man äter nästan varje dag, men ibland kan man tröttna på klassiskt kokt ägg eller äggröra, då är det här ett himla bra alternativ.

Äggen blir otroligt vackra och gör sig precis lika bra på en lite lyxigare frukost som till brunchen,  som mellanmål eller på en härlig buffé. Jag tycker nog de är allra godast varma, men går helt klart att äta kalla också. På bilden kan gulan nästan se lite rinnig ut, men den är perfekt tillagad och har bara en glansig och fin yta.

agg-6

Allt du behöver för att lyckas med dessa är en muffinsplåt och lite härliga ingredienser. Jag tog skivad kalkon att lägga i botten och den formar själva skålen som ägget sedan knäcks i. Sedan tog jag i lite riven ost för att vi hade det över i kylen. Men jag tror att en klick smaksatt färskost eller lite keso också skulle blir riktigt gott.

Ägg i muffinsplåt 6 st:

6 skivor skinka eller kalkon
6 msk riven ost/keso/färskost
6 stora, ekologiska ägg
salt & peppar
färska örter

Fördela skinka/kalkon i muffinsplåten så dom bildar en liten skål. Klicka i ost/färskost/keso. Knäck i ett ägg i varje skål. Försök att inte ha sönder gulan, det blir finare så. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka äggen i 200°C i 15-20 minuter (det beror lite på hur stora ägg du har).

Tag ut plåten ur ugnen och låt svalna något. Pilla försiktigt med en kniv runt om varje äggskål, ifall lite av ägget runnit ut och skålen fastnat. Lyft ur och lägg upp på ett fat. Klipp över lite färska örter och eventuellt lite mer salt & peppar.

Ät som dom är eller servera med en härlig sallad.

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      Äggen blev inte superhårdkokta, men heller inte rinniga. Sen beror ju som vänligt äggens storlek på hur länge dom behöver tillagas 🙂