Underbar kikärtsgryta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Underbar kikärtsgryta

kikärtsgryta

Hej alla härliga läsare,

Idag har jag inte bara ett supersmarrigt recept att bjuda på, jag har även en finfin tävling som pågår från idag fredag fram till på söndag

I samarbete med Le Creuset och Bagaren och Kocken har jag nämligen tagit fram ett härligt recept på kikärtsgryta. När man tänker på  grytor är det lätt att man bara gör olika varianter på köttgryta. Men det finns ju så många olika slags vegetariska grytor man kan göra också. Jag tycker just kikärtor är bra att ha i grytor. De håller formen när man kokar dom och de har en lite lagom, nötig smak som gör sig fint ihop med många olika kryddor.

Sen måste jag bara säga att jag är lite smått kär i min nya gryta från Le Creuset. Jag har länge kikat på just en sån här, jag tycker dom är så snygga! Vi har mycket grått i köket så den turkosa färgen på grytan blev så snygg till!
Jag tycker att en riktigt bra gryta, gärna en i gjutjärn är något alla bör ha i sitt kök. Nu har jag två, en lite mindre och min nya som rymmer drygt 4 liter.

 

Kikärtsgryta:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 msk curry
1 tsk torkad ingefära
1 tsk torkat citrongräs
1 msk ekologisk grönsaksbuljong (pulver)
2 msk tomatpuré
2 burkar (a 400G) konserverade körsbärstomater
230 g kikärtor (1 burk)
1 msk mango chutney

3 dl extra krämig kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt och svartpeppar
färsk persilja

Skala löken och skär ner den i små bitar. Skala och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk i en gryta med lite olja i på medelväme. Tärna zucchinin i ganska stora bitar. Låt den fräsa med löken en stund. Tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Fortsätt att steka på medelvärme en stund. Tillsätt sedan körsbärstomater, kikärtor och mango chutney. Låt allt koka upp och småputtra i minst 20 minuter.
Precis innan servering, ha i kokosmjölk och citron och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Servera med kokt råris och grönsaker.

 

formsett

Men nu till tävlingen! Jag vet att det är många med mig som älskar Le Creusets produkter, därför känns det extra kul att få tävla ut ett superfint formsett från dom! Jag älskar olika ugnsformar och skulle kunna ha hur många som helst hemma!

För att vara med och tävla om ett formsett vill jag att du går in på Bagaren & Kockens sida för Le Creusets formsett och kollar ut vilken färg just du skulle vilja ha. Lämna en kommentar här under med kontaktuppgifter och vilken färg du gillar bäst.
Tävlingen pågår från idag fredag 20/1- söndag 22/1 kl 24.00.

Tävlingen är avslutad!

Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Bagaren & Kocken.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. AnnaSmyckeform

  Jag skulle gärna testa den här men vi min familj är vi inte så förtjusta i zuccini (inte aubergine heller), har du något bra tips på vad jag kan ersätta zuccinin med?
  Tack för en inspirerande blogg 🙂

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Fast jag tycker inte det smakar just något alls om zucchinin. Men om ni inte gillar kan du nog bara hoppa över den 🙂

 2. Siv

  Min dotter flyttade nyss hemifrån,
  mycket porslin hon just nu har som lån.
  Vore roligt att överraska henne med ett formset,
  då kan jag vara säker på att hon alltid lagar mat på sitt sätt.

  Om jag vinner önskar jag mig färgen Nutmeg.

 3. Kristin

  Åh, jag skulle vilja ha färgen vulkan eftersom vi har en gryta i samma färg. Älskar den så skulle gärna ha formarna med : )

 4. Miranda Kaneteg

  Jag skulle vilja ha ett set i färgen coastal blue för det är i sådana nyanser jag visualiserar redskapen i mitt framtida kök. Det skulle vara guld värt att vinna! 🙂

 5. Frida Jansson

  3-åriga sonen fick välja och han pekade direkt på caribbean. Hoppas vi får laga nåt gott tillsammans!

 6. Frida Jansson

  3-åriga sonen fick välja och pekade direkt på Caribbean! Hoppas vi får laga något gott tillsammans 🙂

 7. Ana Kokol

  Rosmarin är min absoluta favorit, den är både grön och vit.
  Perfekt storlek för vårt hushåll!
  Ofta är vi bara två, men ibland är vi fyra och då byter vi form så vi portionerna kan styra.

 8. Pär Sparresäter

  Åh, vilka fina priser! Bra ugnsformar är verkligen någonting som skulle behövas i mitt kök och dessa formar i färgen Caribbean var ju to die for! 😍 Då mina ekonomi inte direkt är den bästa som skådat denna jord så har jag dock inte råd med att köpa nya formar, så jag skulle bli väldigt glad om jag vann!

 9. Annika

  Fantastiskt vinst som verkligen har “det”
  – fantastiska formar från Le Creuset!
  Önskar mig dessa i Caribbean’s nyans
  och hoppas här att jag har min chans,
  få känna mig som Bagaren & Kocken över i
  när jag tillagar recept ifrån Linneas skafferi!

 10. Linnea Lenhoff

  Åå de är så fina! Coastal blue… Eller caribbean… Eller svarta… Vad svårt, haha! Hmm, jag tror nog jag tycker de svarta är läckrast ändå. Roligt med tävling!

 11. Carin Rydén

  Älskar oxå le Creustes formar. Skulle gärna vilja ha créme färgade .
  Tack för en inspirerande blogg !

 12. Karin

  Hej Linnéa!

  Jag har precis egentigen sörjt klart att min fina pajform från Le Creuset gick i kras utanför min port under jul… Hade bakat en härlig blåbärjspaj till vännerna men transporten höll inte hela vägen om vi säger så. Men fåglarna tyckte iallafall att det var gott!

  Så denna tävling kan inte komma mer till hands än vad den gör nu. Jag är självfallet med och tävlar! Jag skulle väldigt gärna vilja ha formarna i färgen “Nutmeg”, provar en annan färg än röd om det är den som ger mig otur!

  Många kramar från Karin

 13. Kristina Elfström-Johansson

  Om jag har den stora turen att vinna ett Le Creusets formsets så önskar jag den i färgen Caribbean.
  Storleken på formarna passar mycket bra både till matlagning och bakning. Både matlagning och bakning är mina stora intressen, nu när jag är pensionär så finns äntligen tiden att utöva mina stora intressen. Att ha bra produkter gör att det både lättare och roligare.

 14. Tommy

  Hej hopp

  Ett set med Coastal Blue skulle bli perfekt för vår matlagning här hemma samtidigt so det är väldigt snyggt.

  Ha det fint
  Tommy

 15. Ida

  Jag skulle önska färgen Coastal Blue, i dom skulle jag göra goda rotfruktsgratänger i säsongens tecken. Och det skulle vara fantastiskt att få flytta in dom i min lägenhet då jag äntligen fått första handskontrakt!

 16. Lena

  Vår dotter fick för några år sedan en Le Creuset-gryta, rosmarin. Pojkvännen visade sig ha en skål- Le Creuset, rosmarin. Nu vill jag gärna ge dem den ugnsfasta faten i rosmarin- och önska dem all lycka.

 17. Sanna Bylund

  Så spännande med tävling och vilket fint pris! Jag fastande direkt för färgen rosmarin. Håller tummarna!

 18. Ulla

  Jag skulle bli överlycklig över ett formsett i färgen “caribbean”!! Fräsch och härlig färg som passar till det mesta:)

 19. Charlotte

  Vulkan är en riktigt eldig och snygg färg, den skulle passa utmärkt att göra en färgglad och mumsig rotfruktgratäng i!

 20. Chris Svantesson

  Hej! De röda formarna allra helst. Jag har deras röda järngryta och tycker det vore roligt att ha helheten. Trevlig helg!

 21. Markus

  Har egentligen inte alls plats i mitt kök, men en såndär Vulkan-orange snygging skulle jag nog kunna hitta plats för.. 😉

 22. Josefin Sjölin

  Färgen Marseille skulle liva upp i mitt färgfattiga kök och göra gratängerna en fröjd för ögat! P.s. kikärtsgrytan låter underbar. Den kommer att testas i helgen!

 23. Mona

  Måste bara säga att kikärtsgrytan verkar jättegod, så den ska jag prova att göra. Har tittat flera gånger på formsettet och det är svårt att välja bland alla fina färger, men nu har jag slutligen kommit fram till att om jag skulle vinna så är det vulkan jag vill ha.

 24. Linnea

  Hej, ett formsett i den varma färgen vulkan skulle sitta riktigt fint hos en matälskande fattig student i gråruskiga januari!
  Tack för en mysig och inspirerande blogg!

 25. Emma T

  Men WOW vilket fint pris
  En mattsvart skulle passa in hos oss på alla vis
  Ett fegt val kan tyckas
  Men ändå – såå fint köket skulle smyckas
  Och smaklökarna skulle få allt vad de tål
  Bland annat grytor med sambal, curry och kål
  Håller tummarna hårt och tillåter mig tycka
  Att materiella saker faktiskt kan ge stor lycka!

  1. Madeleine Björfjäll

   Åh vilken underbar tävling. Älskar deras produkter. ✨👌🏻
   Svart är en färg jag skulle önska. Tycker det är snyggt och stilrent,
   Tack, hoppas hoppas! ✊🏻😍

 26. Caroline

  Åh älskar le creuset och har redan dessa formar 🙂 man kan alltid ha fler men önskar dom i caribbean till min lillebror ist. Han har precis fått sitt första förstahandskontrakt och är så gullig med att laga mat och göra sylt etc. Han förtjänar dessa formar i sitt kök 🙂

 27. Caroline

  Formsett i färgen Caribbean skulle jag gärna vinna, Jag har en stor Le Creusets-gryta i samma färg som vi fick när vi gifte oss. Har bara svart i köket i övrigt, bortsett från våra mycket tråkiga sjuttiotalsuppläggningsfat som jag gärna skulle byta bort samma sekund som de där skönheterna landade hemma! Det skulle ju kunna bli så snyggt så man smäller av, med allt det svarta och så maten serverad i den där härliga aptitliga färgen! Håller tummarna för min egen tur!

 28. Åsa Lenninger

  Ett Caribbean formset
  Skulle göra mitt kök komplett
  Ty endast ovala formar jag har
  Som jag haft i alla dar
  När lasagnen ska lagas
  I familjen det klagas
  Att vi pastaplattorna ska bryta
  Eller formarna byta 😄

 29. Lisa

  Som student har man ibland ont om pengar och då är en kylskåpsrensningsgratäng en riktig räddare! Det kan vara den kokt pastan från lunchen, sista mjölken som gick ut igår, kasslerbiten som blev över förra veckan och den sista broccolin i frysen – allt ner i en fin Carribean blue-färgad form och in i ugnen så har man både en god middag serverad i en fin form och en och annan matlåda till den kommande veckan! 🙂

 30. Jannica Waller

  Skulle bli superlycklig om jag vann! Många av färgerna är fina, men gillar nog Caribbean bäst! 💎🙏🏻

 31. Jessica

  Coastal blue skulle jag vilja ha! Lagar både vegetariskt och annat då bara jag är vegetarian i familjen. Men 2017 har jag gett mig på att få HELA familjen att börja äta mer smarrigt veggo-käk. Kanske går lättare att motivera i fina formar? Vem vet?

 32. Jenny Kerr

  Vulkan! Då matchar de våra grytor från Le Creuset 🙂 Och de älskar vi! Toppen att laga goda grytor i 🙂 Och ugnsformarna kan man ju laga en massa smarriga gratänger eller varför inte ha som fina uppläggningsfat 🙂

 33. Mona Lundin

  Kikärtsgrytan ser ut att vara jättegod! 🍜Tittat flera gånger på formsetten och det är svårt att välja bland alla fina färger. Har slutligen kommit fram till att jag skulle vilja ha Vulkan om jag skulle vinna.

 34. Åsa Bergqvist

  Marseille, så fin och så användbar! Till gratänger självklart men så fina att använda som uppläggningstat också!

 35. Eva Forsberg

  Orangea färgen tycker jag skulle passa i mitt kök. Dessutom jobbar jag på Orangea svansen på en förskola här i vår stad!

 36. Karin Skoglund

  Jag skulle så gärna vilja ha settet i svart blank! Stilrent som funkar genom åren, vilket är perfekt då kvalitén på formarna är så bra!

 37. MALIN A Christoffersson

  All mat ser ännu godare ut i en fin form, och mina barn har båda blått som favoritfärg så den ljusblå skulle jag bli väldigt glad för! Tack för en superbra blogg!

 38. Anna-Maria Nilsson

  Jag gillar de röda bäst och så blir de superfina på bordet, vare sig jag dukar med Rörstrands klassiska Grön Anna servis som jag ärvt eller Kunglig Dansk Blå Blomst som jag samlat på sedan barnsben! Jag har en röd skål sedan tidigare så då blir det sallad i den, lasagne med svamp i den stora formen och till dessert kanske en hallonsmulpaj med vitchoklad I den lilla formen!

 39. Semra

  Börjat laga mer och mer vegetariskt mat och tycker att det är jättegott. Har verkligen dragit ner på kött och det känns väldigt bra. Om jag skulle vinna formen så skulle jag vilja ha färgen vulkan. Älskar den färgen.

 40. Helen W

  Cremefärgad. Hatar egentligen att jag är så rädd för färger men tycker helt enkelt de neutrala färgerna är snyggast! Vore fint att tillaga gratänger och annat smarrigt i!

 41. Jennie Elmersson

  Vilken passande tävling med ännu bättre utdelning 😉 Precis vad jag behöver efter en jul där båda mina favvisar ifrån gerbera gick sönder… Nya och fräscha formar i färgen caribbean skulle vara pricken över i:et i mitt kök. En mamma med tre småbarn skulle bli överlycklig om hon vann detta. Där plånboken inte alltid tillåter extra utgifter 😉

 42. AnnaA

  Jag skulle bli så glad om jag fick ett formsett från Le Cruset. Jag har tyvärr råkat tappa min favoritform i golvet så den sprack, dessa är både snygga och ser tåliga ut.
  Jag önskar mig färg Caribbean för att pigga upp mig!

 43. Pauline

  Coastal Blue skulle passa så fint till resten av mina köksprodukter här hemma! Här hemma används ugnsformar i princip dagligen.

 44. Ida

  Kikärtsgrytan låter supergod! Och ditt recept på vegetarisk stroganoff gick verkligen hem i det här hushållet!
  Jag gillar Coastal Blue och håller med om att man inte kan ha för många ugnsformar.

 45. Jessica Elm

  Skulle gärna vinna ett set i färgen Caribbean. Så snyggt! Önskar mig dessa i födelsedagspresent så det vore ju exyra kul om jag hade turen med mig att vinna! 🙂

 46. Semra

  Har upptäckt mer och mer vegetariska rätter och lagar mycket mer idag än vad jag gjorde ex. för bara ett år sedan. Kommer definitivt dra ner på kött och laga mer vegetariskt. Skulle bli glad om jag skulle bli en vinnare och färgen “vulkan” är så snyggt.

 47. Rosis

  Jag älskar att laga mat jag också och dutta ihop div med goda kryddor. Vegetarisk mat är mumsgott och grytor bra mat för hela familjen. Le crouset fomen i turkos färg var ju himla snyggt (caribien). Den vill jag gärna ha! Kram o trevlig helg/Rosis

 48. Maria L

  Creme! Skulle matcha perfekt till vårt kök!

  Tack för en mycket trevlig blogg. Hittills har alla recept vi provat härifrån varit riktigt bra!