Morotskaka

morotskaka-2
På fredag 3/2 är det morotskakans dag! Jag har sagt det förr, men säger det igen, jag gillar verkligen de här temadagarna. Man får ju liksom en liten extra anledning att fira mitt i vardagen. Mer vardagslyx helt enkelt. Livet vore så trist om man inte fick ta tillfället i akt då och då dricka ett glas bubbel bara för att allt är underbart, eller ta en bit morotskaka när det är morotskakans dag!
Det finns verkligen så många varianter av morotskaka, men här har ni en klassisk kaka med de karaktäristiska smakerna från just morot, kanel och ingefära.
I de flesta morotskakor ska det vara någon form av olja. Men se till att ta en neutral sort, annars blir morotskakan inte god! (been there, done that!)..
morotskaka-3
Hur morotskakan ser ut kan ju varieras i det oändliga. Antingen gör man den lite lägre och har ett lager frosting på toppen, eller som här då jag tagit en mindre form vilket gav en mindre men högre kaka. Sedan har jag delat den och haft forsling även emellan. Det blir lite lyxigare och mer festligt då tycker jag!
Jag har en form som är 15 cm i diameter som är perfekt att  ha till tårtor som dessa. Då får man till en mindre, men högre tårta.
morotskaka
Så, se nu till att baka en morotskaka till morotskakans dag nu på fredag. Ha till fredagsmyset hemma eller bjud alla på jobbet. Det blir garanterat uppskattat!
Morotskaka:
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl mjöl
1/2 tsk vaniljpulver
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 1/2 dl neutral olja (solrosolja, rapsolja )
4 1/2 dl finrivna morötter
Frosting:
200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
skal från 1 ekologisk lime
ca 5 dl florsocker
dekoration:
hackade hasselnötter
färska blåbär
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig. Vänd försiktigt i dom i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Blanda till en jämn smet. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 °C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt klar.
Se till att smöret är riktigt rumsvarmt, annars kommer de bli klumpar i din forsting.
Vispa philadelphiaost och rumsvarmt smör mjukt. Riv skalet från en ekologisk lime och ha i det. Tillsätt florsockret, lite i taget tills du får en len frosting.
 
Låt kakan svalna och bred din frosting på kakan. Dekorera med hackade hasselnötter och bär. Eller dela den längs med på mitten. Lägg ett lager frosting på den undre bottnen. Lägg på nästa och bred ett tunt lager runt om hela kakan. Låt vila i kylen minst en timme. Bred sedan ett sista lager frosting runt kakan. Dekorera med hackade hasselnötter och blåbär.
Låt gärna kakan vila en stund innan den äts.
Ska ni fira morotskakans dag? I så fall, på vilket sätt?
bild:Linnéa Seidel

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

ISA
ISA
7 år sedan

godaste himla bakverket <3

trackback
7 år sedan

[…] passar bättre till påsk än en härlig morotskaka? Den här har jag gjort som en tårta i flera lager. Snygg och […]

M
M
6 år sedan

Hej! Blir det skillnad i gräddningstid om man gör kakan i en större form eller som här i en mindre form?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  M
6 år sedan

Tror gräddningstiden kan bli något kortare då 🙂

Polarbröd

Nästa inlägg

Förbereda picknick med Polarbröd Sund & God Vete

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x