Förre fredagen var det ju som bekant morotskakans dag. Och just fredagar brukar jag och barnen vara hemma och lediga. Så för att riktigt fira in dagen tog vi och bakade ett gäng morotsmuffins tillsammans.
Nu börjar det bli riktigt kul att baka med barnen och dom tycker det är så roligt att hjälpa till.
I vanliga fall brukar vi ha fullt upp på helgerna, men nu har vi bestämt att vi ska försöka hålla helgerna så fria som möjligt. För att ha möjlighet att göra lite mer spontana saker, hinna med projekt här hemma men också umgås i familjen. Så denna helg blev en riktigt sådan helg. Efter bakningen kom mina föräldrar på lite fika och sedan drog vi till IKEA för att köpa ny säng åt Isac.
Sen bestod helgen av träning, fix på pojkarnas rum, vi kollade på kyrka till bröllopet och massa annat pyssel. En riktigt fin helg med familjen helt enkelt.
Alla recept jag har på morotskaka eller morotsbuffins innehåller naturell olja istället för smör. Men så hade jag ingen olja hemma när vi skulle baka och tänkte att vanliga muffins är ju bakade på smör, så det kan ju inte bli fel liksom. Och gissa hur goda dom här morotsmuffinsarna blev? Helt makalöst goda. Kanske, nej antagligen, de godaste jag ätit. Någon gång!
Men är det någon av er som vet varför man brukar ha i olja och inte smör i alla vanliga recept?
Morotsmuffins:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
4 dl rivna morötter
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och ha i tillsammans med smöret i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda sist i morötterna
Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem med smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter eller tills dom är helt klara
Frosting:
100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 ekologisk lime
Blanda det rumsvarma smöret med florosocker och philadelphiaost.
Smöret måste vara riktigt mjukt, annars blir det klumpar.
Bred frostingen över de avsvalnade muffinsarna. Riv skalet av limen över frostingen.
Brukar du baka med barnen? Vad bakar ni i så fall?
bild:Linnea Seidel
[…] Vidare till bloggen […]
Hej ska det inte vara några morötter i?
Men såklart det ska vara det! Tack 🙂
Nu är receptet uppdaterat!
Hej, kan man ersätta hasselnötsmjölet med något? Tack för underbara recept!
Du kan såklart ha i samma mängd vanligt mjöl. Men det blir liksom lite sådär extra gott med hallsenötssmaken 🙂