Nutellasemlor

 
nutellasemlor-2
Hej alla hÀrliga lÀsare.
Nu Àr det inte alls lÄngt kvar till dagen D. Ja, det Àr semmeldagen jag pratar om! Jag brukar Àta en per Är. Men dÄ ska det vara en riktigt, riktigt god semla. Jag Àr inte mycket för alla dessa olika varianter av semlor som finns dÀr ute. En semla ska pÄ nÄgot vis liksom vara en semla.
Men, i veckan nÀr jag bakade semlor fick jag ett infall och testade att fylla nÄgra med nutella. AlltsÄ. Nutellasemlor. Varför har jag inte testad det tidigare! Av nÄgon anledning sÄ blev den söta karemummabullen, den lena grÀdden och nutellan en sÄdan fulltrÀff. Bara sÄ gott. SÄ alla ni nutella-Àlskare dÀr ute, hÀr har ni nÄgot att sÀtta tÀnderna i!
nutellasemlor
Nu behöver ju det ena inte utesluta det andra, gör hÀlften vanliga och hÀlften med nutella. Eller gör alla vanliga, eller alla med nutella.. SvÄrt val dÀr, men det enda jag kan sÀga Àr att nu mÄste testa!
Orkar ni inte stÄ och baka semlor tycker jag ni ska testa min rulltÄrtssemla, eller förra Ärets stora favorit: semmelkladdkaka.
nutellasemlor-3
 
Nutellasemlor:
1 msk kardemummakÀrnor
3 dl mjölk
25 g jÀst
150 g rumstempererat smör
1 Àgg
1 dl strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl
 
Fyllning:
nutella
5 dl grÀdde
Ă€gg till pensling
florsocker att pudra över
Stöt kardemummakÀrnorna i en mortel till ett fint pulver. Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull. LÄt svalna helt.
Smula jÀsten i en bunke och slÄ över den avsvalnade degvÀtskan. Rör tills all jÀst lösts upp. TillsÀtt det mjuka smöret i bitar. Blanda sedan i Àgg, socker och salt.
TillsÀtt sedan mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Fina glutentrÄdar ska bildas och degen ska vara elastisk.
TÀck över med plastfolie och lÄt jÀsa i rumstemperatur till dubbel storlek.
StjÀlp upp degen pÄ mjölat bord och baka ut till cirka 16 runda bullar. LÄt jÀsa i cirka 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat Àgg. GrÀdda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 220°C.
LĂ„t svalna helt.
SkÀr loss toppen pÄ bullen med en vass kniv och gröp ur innanmÀtet lite sÄ du fÄr plats med nutellan.
Fyll varje bulle med nutella. Vispa grĂ€dden och spritsa den fint över bullen. SĂ€tt pĂ„ locket och pudra florsocker över. Ät direkt!
Ska ni inte Àta upp alla bullar pÄ en gÄng? Frys dÄ in dom precis efter att de svalnat, dÄ kan du enkelt göra dig en semla nÀr suget sÀtter in!
 
bild:Linnéa Seidel

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
8 Ă„r sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Max Collin
Max Collin
7 Ă„r sedan

AlltsÄ! Det hÀr lÄter ju som de ultimata semlorna. Yum .

rulltÄrta med hallon

NÀsta inlÀgg

Baka med barn

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x