linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Nutellasemlor

 

nutellasemlor-2

Hej alla härliga läsare.

Nu är det inte alls långt kvar till dagen D. Ja, det är semmeldagen jag pratar om! Jag brukar äta en per år. Men då ska det vara en riktigt, riktigt god semla. Jag är inte mycket för alla dessa olika varianter av semlor som finns där ute. En semla ska på något vis liksom vara en semla.

Men, i veckan när jag bakade semlor fick jag ett infall och testade att fylla några med nutella. Alltså. Nutellasemlor. Varför har jag inte testad det tidigare! Av någon anledning så blev den söta karemummabullen, den lena grädden och nutellan en sådan fullträff. Bara så gott. Så alla ni nutella-älskare där ute, här har ni något att sätta tänderna i!

nutellasemlor

Nu behöver ju det ena inte utesluta det andra, gör hälften vanliga och hälften med nutella. Eller gör alla vanliga, eller alla med nutella.. Svårt val där, men det enda jag kan säga är att nu måste testa!

Orkar ni inte stå och baka semlor tycker jag ni ska testa min rulltårtssemla, eller förra årets stora favorit: semmelkladdkaka.

nutellasemlor-3

 

Nutellasemlor:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
25 g jäst
150 g rumstempererat smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl

 
Fyllning:

nutella
5 dl grädde

ägg till pensling

florsocker att pudra över

Stöt kardemummakärnorna i en mortel till ett fint pulver. Hetta upp mjölken och kardemumman i en kastrull. Låt svalna helt.

Smula jästen i en bunke och slå över den avsvalnade degvätskan. Rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret i bitar. Blanda sedan i ägg, socker och salt.

Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Fina glutentrådar ska bildas och degen ska vara elastisk.

Täck över med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut till cirka 16 runda bullar. Låt jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter i 220°C.

Låt svalna helt.

Skär loss toppen på bullen med en vass kniv och gröp ur innanmätet lite så du får plats med nutellan.

Fyll varje bulle med nutella. Vispa grädden och spritsa den fint över bullen. Sätt på locket och pudra florsocker över. Ät direkt!

Ska ni inte äta upp alla bullar på en gång? Frys då in dom precis efter att de svalnat, då kan du enkelt göra dig en semla när suget sätter in!

 

bild:Linnéa Seidel

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Annons