Recept på våfflor utan ägg till våffeldagen 2017

våfflor med ädelost och blåbärssylt
På lördag är det en sådan där fin tema-dag igen. Nämligen våffeldagen. Eller egentligen vårfrudagen, som har sitt ursprung i att 25 mars är Maria bebådelsedag. Och för er som inte har anteckningarna kvar från skolans religionstimmar så firar vi helt enkelt att det är 9 månader kvar till jul.
Eller vi firar kanske inte att det är nio månader kvar till jul, utan mer att nio månader innan jul upptäckte Maria att hon var havande och därför äter vi våfflor den 25 mars varje år. Helt logiskt, eller hur!?
Oavsett om du firar 25 mars för att det är en kristen högtid eller om du helt enkelt tar tillfället i akt och bjuder på en pang-brunch så tycker jag gott man kan unna sig en våffla eller två. Dagen till ära.
Jag gillar att göra lite roliga varianter av våfflor och tycker kanske inte att våfflor gör sig bäst som kvällsmat, utan passar bättre som efterrätt, frukost, brunch eller kanske som mellanmål. Eller varför inte som förrätt eller ett lite matigare tilltugg till fördrinken.
Just den här varianten på våfflor passar nog allra bäst på brunchen eller som tilltugg. Frasiga våfflor som serveras med en klick ädelsoströra, toppad med blåbärssylt. En gudomligt god kombo. Jag lovar!
 
Ett bra tips när man gräddar våfflor är att lägga ut dom på galler och inte lägga dom på hög. Då blir de lätt sega och behåller inte alls sin frasighet.
Här har jag ett bra basrecept på våfflor som jag ofta använder mig av. Den här varianten är helt utan ägg, vilket kan vara bra om man är äggallergiker eller helt enkelt har glömt att köpa hem ägg.
Våfflor med ädelost och blåbär:
Våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
smör
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med lite smör innan varje gräddning.
Grädda våfflorna. Lägg ut de färdiggräddade våfflorna på ett galler, då behåller de sin frasighet.
Ädelostkräm:
140 g GräddÄdelost
1 dl kvarg
Smula ner osten och mosa den med en gaffel. Blanda väl med kvargen. Låt stå kallt cirka 30 minuter innan servering.
Blåbärssylt med kardemumma:
250 g blåbär
1 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg bär, socker, kardemumma och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Tag av kastrullen från plattan. Ha upp i en väl rengjord burk.
Dela varje våffla så du får ut hjärtan. Bred på en klick ädelostkräm och ha sedan på lite blåbärssylt.
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar

Nästa inlägg

Veckans mat- 5 enkla middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x