5 goda recept med bönor och linser-veckans mat – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

5 goda recept med bönor och linser-veckans mat

chili sin carne vegetariskt i crock pot

I veckans mat den här veckan tar jag och listar 5 supergoda recept med bönor och linser. De senaste åren har ju användningen av olika sorters bönor och linser verkligen ökat här i Sverige. Med största sannolikhet på grund av att vi letar andra kolhydratskällor än de från olika spannmål, men också för att bönor och linser har en väldigt naturlig del i en vegetariska kosten. Och fler och fler väljer att byta ut en del rätter mot ett vegetariskt alternativ i dag.

Jag gillar bönor och linser av många anledningar. Det är ekonomiskt, ur fler synvinklar. Dels är det perfekt att dryga att sina vanliga, klassiska recept med baljväxter. Köttfärsåsen räcker till fler om du har i lite röda linser, samma sak om du har i linser i lasagnen. Sen har baljväxter ofta ett bättre kilopris än kött.
Baljväxter är antingen torkade eller på konserv, vilket gör att du sällan behöver slänga produkten för att den blivit för gammal.
Många baljväxter håller ditt blodsocker på en låg och fin nivå, vilket gör att din kropp mår mycket bättre.

Ja, det var bara några fördelar jag ser hos baljväxter!

Men först ut bland mina recept med bönor och linser är den här mumsiga varianten på chili com carne, nämligen chili sin carne. Alltså chili utan kött. Den får koka länge, länge och bli sådär oemotståndligt krämig och mjuk! Så gott!

vegetarisk böngryta i crock pot

En härlig böngryta som jag slängt i lite av vad som fanns hemma. Morötter, selleri, bönor, linser och kryddor. Såå gott!

vegetarisk pastasås med linser

Bästa vardagsmaten alla gånger. Enkel pastasås med röda linser. Lätt att laga till många och lätt att variera med olika kryddor.

vegetarisk lasagne med keso och linser

Vegetarisk lasagne är en storfavorit här hemma. Den när innehåller både keso och linser vilket gör den extra proteinrik även om det inte är kött i.

vegetarisk kikärtsgryta

Älskade kikärtsgryta i min finaste gryta som alltid står framme! En kikärtsgryta full med härliga smaker!! Kikärtor, citrongräs, ingefära och kokosmjölk är en helt fantastisk kombination. Servera med råris och ett gott bröd. Går hem hos stora som små.

 

Inlägget innehåller adlinks

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.