Kycklinggratäng med ajvar

 
kycklingratäng med ajvar
Hej onsdag, aprilväder, en dag hemma med barnen och en helt makalöst god kycklinggratäng med ajvar.
Idag fick det bli en dag hemma med barnen. Båda grabbarna blev lite snoriga nu i veckan och igår kväll var de inte alls pigga. Så vi bestämde att det fick bli en dag hemma. Som tur är har inte förkylningen blivit värre, tvärt emot har båda blivit bättre under dagen. Men tror verkligen de behövde vara hemma en dag och ta det lugnt för att inte förkylningen skulle bryta ut ordentligt. Så nu håller vi tummarna för att den här dagen hemma sparade oss massor av vab-tid för kommande dagar.
Eller ja, hemma och hemma. Kom på igår kväll att onsdagar är ju då vi har hjälp med städning. Så jag bjöd snabbt in mig till lilla mamma där vi blev serverade frukost och allt i morse. Även om pojkarna var lite skruttiga så var det helt klart en fin onsdag.
Nu sitter pojkarna bänkade framför Pippi på de sju haven och jag ligger i soffan och jobbar i mitt nystädade hem och bara njuter. Det luktar rent, det är rent och undanplockat. Så ljuvligt!
 
kycklingratäng med ajvar
Dagens recept är den här enkla kycklinggratängen med ajvar. Ajvar är en basvara jag alltid försöker se till att ha hemma. Har jag det hemma är aldrig en mumsig middag långt borta!
Nu kanske några av er undrar vad ajvar är? Jo det är en kryddig röra som bland annat innehåller paprika, aubergine, vitlök kryddor och olja. Du kan självklart göra egen men det finns också att köpa färdig på burk i mataffären. Ajvar är gott att smaksätta olika såser med och ha i grytor och gratänger. Det är även supergott att smaksätta köttfärssås med ajvar.
Men så till dagens kycklinggratäng. Enklare än så här kan det knappast bli. Och hela familjen gillade det!
Enkel kycklinggratäng med ajvar:
700 g kyckling, jag tog innerfiléer
10 cm purjolök
peppar
1 msk tomatpuré
1 burk mild ajvar
1 dl creme fraiche
ca 1 msk färskpressad citron
färsk persilja
1 fp fetaost
kalamataoliver
Skär ned kycklingen i mindre bitar. Fräs den hastigt i en het panna tills den fått lite färg. Finhacka purjolöken och låt steka med. Krydda med peppar och tomatpuré.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda ajvar, creme fraîche, citron och finhackad, färsk persilja. Häll detta över kycklingen. Strö över oliver och smulad fetaost. Värm ugnen till 200°C och gratinera kycklingen i cirka 30 minuter. Hur lång tid det tar i ugnen beror på hur stora bitar kyckling du har.
 
Nu ska jag försöka hinna med lite mer jobb innan det är dags för att sätta fart med kvällens middag. Har faktiskt ingen aning alls om vad vi ska äta. Vad äter ni ikväll?
 

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
6 år sedan

Hur mycket är en burk ajvar?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anna
6 år sedan

Hej,
Min burk var ca 300 g.
Hälsningar
Linnéa

Kristina
Kristina
6 år sedan

Hej, den låter smarrig. Men hur stor burk akvarium har du?
Tack för en grymt bra blogg. Hittade hit för några månader sen och är fast! 🙂

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Kristina
6 år sedan

Hej, Så kul att du gillar bloggen!
Burken jag använde innehöll ca 300 g.
Hälsningar
Linnéa

Kinna Jonsson
6 år sedan

Underbar gratäng. Det skulle vara roligt att få dela den i sociala kanaler för Kronfågel. 🙂 Vill du kan du väl maila mig?

Karin
Karin
6 år sedan

Hej!
Jag har nyligen hittat till din blogg och tycker den är jättebra. Goda och lättlagade rätter med en liten twist – sånt gillar jag. Familjen var också mycket nöjd med den här kycklinggratängen som jag lagade igår. Passade även finfint i matlådan. 🙂

Alexandra
Alexandra
6 år sedan

Hmmm, låter jättegott men äter man något till? Typ pasta, ris eller potatis?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Alexandra
6 år sedan

Absolut, servera vad du helt gillar till! Vi burkar äta råris 🙂

Linda
Linda
5 år sedan

Tack för all inspiration i din blogg!
Detta låter som något som passar vår familj och ska provas snarast. Jag kommer att göra en gryta med kyckling och en annan variant till vår vegetarian, men med samma bas. Just nu klurar jag på att byta ut kycklingen mot halloumi och quornbitar som redan finns hemma, men vi får se vad det blir. Förmodligen kommer det hamna både det ena och det andra i grytan beroende på vad som finns hemma. Halloumi, zucchini, aubergine, Tzay, vegobullar, tofu, vegobitar…
Möjligheterna är ju oändliga med denna fina grytbas.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Linda
5 år sedan

Åh, så glad jag blir av din kommentar! Precis så här vill jag att ni ska använda mina recept. Som inspiration, inte något att slaviskt följa <3

Gunnel Jansson
Gunnel Jansson
4 år sedan

Till hur många är receptet till?

trackback
4 år sedan

[…] Från https://www.linneasskafferi.se/2017/04/26/kycklinggratang-med-ajvar/ […]

chili sin carne vegetariskt i crock pot

Nästa inlägg

5 goda recept med bönor och linser-veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x