Grundrecept på enkel havregrynsgröt – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Grundrecept på enkel havregrynsgröt

hemgjord havregrynsgröt

Så var det åter igen vardag efter en härlig långhelg. Och vilken helg det varit! Så underbart att få avsluta den med en ledig, oplanerad dag hemma i trädgården med familj och vänner. Helt fantastiskt.

Men idag är det åter till vardagen och jag tänkte jag skulle prata om ett av mina favoritämnen. Nämligen frukost

Närmare bestämt gröt. Havregrynsgröt som passar både stora och små magar.
Som småbarnsförälder har jag kokat en hel del portioner gröt. Och eftersom jag aldrig riktigt förstått mig på det här med att ge mina barn köpegröt- när det är så enkelt att koka egen. Ja då har jag ju också fått koka ett par portioner gröt sen jag fick barn.
Jag mins att vi fick hem ett prov på gröt när Axel var liten. Både han och jag spottade och fräste efter att ha testat sörjan man skulle blanda ut med varmt vatten. Efter den dagen har det helt enkelt blivit otaliga varianter av klassisk havregrynsgröt.

hemgjord havregrynsgröt

Många tycker att havregrynen är lite för grova och hårda att ge till små barn. Men jag har två tips för att få till en perfekt, slät havregrynsgröt som passar till bebisar.

 • Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint pulver. Koka gröt på pulvret som vanligt.
 • Använd hela havregryn, koka gröten som vanligt men vispa den med en ballongvisp medan den kokar. Då finfördelar du havregrynen och du får en slät och fin havregrynsgröt.
  recept hemgjord havregrynsgrötNär Isac var liten brukade jag även koka havregrynsgröten i havremjölk istället för vatten. Dels blir det en lite sötare smak på gröten (vilket småbarn brukar gilla då bröstmjölk eller ersättning är rätt söt) men också för att en del sorters havremjölk innehåller både D-vitamin och och kalcium. Jag brukar även servera havremjölk till gröten, det blir supergott tycker både jag och barnen.

recept på havregrynsgröt

Havregrynsgröt är enkelt att variera. Några av mina och barnens favoriter är:

 • Tillsätta andra gryn och fröer. Det är jättegott att ersätta lite av havregrynen mot dinkelflingor och pumpakärnor
 • Blanda i hallon eller andra bär i gröten.
 • Skära ner äpplen i små bitar och låta koka tillsammans med gröten.
 • Tillsätta ett uppvispat ägg för att göra gröten mera mättande
 • Koka gröten med en riven morot, kanel, kardemumma och vanilj.

Grundrecept havregrynsgröt 2 portioner:

2 dl havregryn
4-5 dl vatten eller havremjölk
ev salt

 

Blanda havregryn, vatten och av salt i en kastrull. Låt koka upp. Rör om då och då. Koka ett par minuter tills havregrynen känns mjuka.

Servera med rivet äpple och kanel, banan eller mosade bär. God enkel, billig och nyttig frukost.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Andrea

  Mitt tips är en klick osötat jordnötssmör i havregrynsgröten – det blir supergott. tycker hela familjen. Sedan gillar jag fiberhavregryn mer än vanliga gryn.

 2. Mickan

  Åh tack för lite ny inspo! Jag älskar gröt och äter gärna det till frukost, så även min 3-åring. Har dock fastnat i samma smaker och topping och det blir ju lätt tråkigt. Ska definitivt göra gröten annorlunda imorgon. Tack för en underbart inspirerande blogg! Har följt dig i jag vet inte hur många år nu… 🙂

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Hej,

   När mina barn var så små att jag mixade grynen åt dom nog inte en hel portion. Men det borde vara samma proportioner. Blir det för fast är det ju bara att spä med mera vätska.

   Kram

   L

 3. Josefine

  Hejsan!
  Jag har inte gett mig in i att göra egen gröt eftersom folk säger att gröten man köper innehåller mycket järn och vitaminer och det försvinner ju om man bara gör gröten på havregryn?

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Hej,
   Jag har bara gjort hemgjord gröt till mina barn. De äter ju inte endast gröt under dagen, så får i sig tillräckligt med järn, vitaminer och mineraler från andra livsmedel. Men känner man för att järnberika gröten kan man ha i paltbröd.

   Kram!