Hej härliga söndag och hej solen!
Jag ser att ni är många som är in här hos mig på Linnéas Skafferi som söker efter ett riktigt bra recept på rabarbermuffins. Så idag tänkte jag plocka fram en riktig favorit från gömmorna. Ett recept på rabarbermuffins med havregrynsmul. Otroligt goda och väldigt lättbakade. Havregrynssmulet man toppar muffinsen med är så gott och gör verkligen stor skillnad, så hoppa inte över det!
Nu har min rabarber börjat komma upp så mycket ur jorden att det börjar gå att ta av den och baka. Det har varit riktigt segt i år på grund av att det varit så kallt ute. Men nu så är den riktigt på gång.
Det finns ju massor av godsaker man kan baka med just rabarber. Rabarbermuffuns, rabarberpaj eller varför inte rabarberkaka? Allt brukar gå hem runt fikabordet!
Jag försöker alltid ta de allra spädaste rabarberstjälkarna. De stora och kraftiga blir oftast ganska träiga och sura i smaken och inte alls lika goda.
Rabarbermuffins, 12 st:
3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!
Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.
Har ni börjat använda rabarbern än i år? Vad har ni bakat för något?
Jag har inga egna rabarber än men knycker friskt från svärisarna. Det har blivit en knäckig paj och rabarberkompott som blev otroligt god till vaniljglass och kaksmulor.
Tänkte prova en rabarbertartin av det sista ikväll!
Hej! 🙂
Älskar detta receptet och bakat det många många ggr med olika bär i med, funderar på om man skulle kunna göra detta recept i en springform? Vad tror du om det? 🙂 isf kanske dubbla receptet?
Kram emaa
Detta recept är såååååå bra, vilken succé. Enkelt och gott!!