Hastbullar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Hastbullar

hastbullar, hastkaka

Idag tänkte jag bjuda er på ett superbra recept att ta fram när man vill baka något som går fort. Nämligen hastbullar. Du får smaken och lite känsla av kanelbullar, men allt är klart på cirka 25 minuter. Istället för flera timmar. Men ni som följt mig ett tag vet ju att jag gillar det här när man kan göra saker och ting enkelt för sig i köket. Därför gjorde jag de här enkla hastbullarna ännu enklare, genom att grädda dom i en stor form istället för som bullar. Supersmidigt och jättegott!

Hastbullar, eller i det här fallet hastkaka blir lite knaprig på ytan, nästan som scones men sedan är resten av kakan härligt mjuk och saftig. Allra godast är den att ätas helt nygräddan och fortfarande lite ljummen. Precis som vanliga kanelbullar alltså!

hastbullar, hastkaka

Den här kakan har fått smak av kanel och socker, just för att få en liten känsla av kanelbullar. Men du kan såklart ha i blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber, vinbär, äpplen.. Ja ni fattar. Ta det ni gillar bäst.

Hastbullar skulle jag gissa har fått sitt namn eftersom de går att baka i all hast. Och det känns som ett recept som bakades betydligt oftare innan kladdkakan stormade in i våra svenska hjärtan. Men ibland kan man vilja baka något som går fort och som inte är kladdkaka. Då är det här receptet perfekt att ta till. Kladdkaka blir dessutom betydligt mycket godare efter att ha stått till sig i kylen över natten. Så är man sugen på något gott till kaffet som ska serveras om 30 minuter, ja då är det här den rätta kakan att baka!

hastbullar hastkaka

Receptet på hastbullar hittade jag inne hos min kollega Hanna. Där kan ni se hur dom ser ut om man bakar dom som bullar istället. Jag har bara gjort ett par småändringar i receptet.

Perfekt att baka till veckans FREDAGSFIKA!

 

Hastkaka:

3,75 dl vetemjöl
3/4  dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
75 g smör
1 1/2 dl mjölk

Fyllning:

50 g smör
2 msk socker
1 msk kanel

Garnering:

pärlsocker

Blanda mjöl, socker, kardemumma och bakpulver i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda i det. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop till en deg.

Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen.
Blanda snabbt ihop smör, socker och kanel. Klicka ut det över kakan. Strö pärlsocker över.

 

Grädda i 250°C i cirka 15-20 minuter eller tills kakan börjat få fin färg. Servera direkt med färska bär.

Har du bra tips på kakor och bakverk som går sådär rysligt fort att göra?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.