linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Fiskpinnar i ugn

 hemmagjorda fiskpinnar i ugn

I samarbete med Norges Sjömatråd

Fisk innehåller massor av protein, ett av de viktigaste näringsämnena. Ännu en anledning till varför man bör äta fisk ofta!
Många kan tycka det är lite klurigt att tina fisk, men visste du att torks tinar du allra bäst genom att antingen lägga den i kallt vatten i 30 minuter, eller så låter du den tina i kylen under natten. På norskfisk.se hittar du massor av läsning om just torsk!

 

Har dina barn fått för sig att dom inte gillar fisk? Då har jag lösningen! Gör en omgång hemmagjorda fiskpinnar, servera med en kall god sås, grönsaker och kanske lite sötpotatis i ugn?
Jag tillagar mina fiskpinnar i ugn vilket gör att det blir otroligt lättlagad och nyttig mat. Du får den här knapriga känslan i paneringen men det blir inte lika flottigt som när man steker.

hemmagjorda fiskpinnar i ugn

Jag använder torsk till  mina fiskpinnar, gärna torskrygg av god kvalité. Fisken skär jag bara i bitar, dubbelpanerat och sedan skjuts in i ugnen! Självklart går det även bra att steka fiskpinnarna i en klick smör i stekpannan. Men jag tycker det är mycket smidigare att tillaga dom i ugnen!
Jag brukar panera i panko-ströbröd. Det är ett lite grövre ströbröd som blir kristligare. Men det går självklart lika bra med vanligt ströbröd också!

Fiskpinnar i ugn, 4 port:

400 g torskfilé
2 dl mjöl
2 ägg
3 dl panko-ströbröd
salt & svartpeppar

Skär fisken i lagom stora bitar. Torka helt torra med lite hushållspapper.
Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre olika skålar. Vispa ägget lätt. Krydda mjölet med salt och svartpeppar.

Doppa fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Upprepa med resten av fiskbitarna.

Värm ugnen till 225 °C och ugnsstek fiskpinnarna i cirka 20 minuter eller tills de är helt genomstekta och fått fin färg.

Vit, kall sås:

4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar

Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saftren från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.

bild:Linnéa Seidel

Inlägget är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Norges Sjämatråd.

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

  1. Kristina Dahl

    Otroligt gott ser det ut. Jag kommer att till tillaga den imorgon. Tusen tack för inspirerande maträtter och det är mysigt att även få höra dig på Radio Västmanland ibland.

  2. Therese

    Tack för ett jättegott recept! Mina fiskkräsna familjemedlemmar åt faktiskt dessa fiskpinnar och sambon tog till och med om 🙂 gott betyg! Himla smidigt att tillaga dem i ugn, det kommer jag definitivt göra i fortsättningen också!

Annons