Kolakakor är en kär klassiker! Här har jag gjort en variant med choklad i. Ett kul sätt att piffa upp en klassisk kaka utan att den tappar sin karaktär. Och frågar ni mig blev det grymt gott, helt omöjligt att låta bli dom!
För mig är det en kaka jag mins från barndomen då mormor alltid bakade dessa. Dom fanns alltid i skåpet hemma hos mormor och morfar.
Just kolakakor är väldigt tacksamma kakor att baka. De går ruskigt fort och är så enkelt. Det är garanterat därför det finns ett helt gäng olika varianter av kolakakor här på bloggen!
- Sega småkakor med choklad
- Klassiska kolakakor/sirapskakor
- Pepparkakssnittar
- Chokladsnittar med schweizernöt
- Chokladsnittar
Och inte kan jag bestämma mig för vilken variant jag tycker är godast heller!
Just nu ligger jag nerbäddad i soffan och jobbar. Har blivit dunderförkyld! Har haft en förkylning i snart en månad som liksom inte velat bryta ut. Men jag har varit hängig, trött och haft lite feber. I fredags kände jag äntligen att jag var piggare- jag var på banan igen! För att sedan bli superförkyld nu! Så otroligt trist. Sebastian är borta på konferens till i morgon kväll, så funderar på att åka och hämta barnen lite tidigare från skola och förskola och åka hem och ha en myseftermiddag i soffan. Måste bara jobba undan en del grejer vid datorn, hinna baka en sväng och fota lite först.. Ha, vilken vilsam dag det kommer att bli!
Kolakakor med choklad:
200 gram smör
2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g valfri choklad. Jag tog minkrokant. Sååå gott!!!
Låt smöret bli rumstempererat. Blanda smör socker, vanilj och sirap. Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Blanda till en smidig, lätt kladdig deg.
Hacka chokladen och blanda i degen.
Rulla till tre lika stora längder. Platta till med fingrarna.
Grädda i 180 °C i cirka 12-15 minuter. Ju kortare tid du gräddar, ju segare kakor får du. Skär de varma kakorna direkt på plåten i sneda bitar. Grymt goda till en kopp rykande hett kaffe <3
Vilken småkaka är din A B S O L U T A favorit?
Min mamma bakade alltid bondkakor när jag var liten. Det är fortfarande min favvo.
Att baka själv: macakakor! Småkakorna med macadamianötter och choklad som vann omröstningen av årets bästa småkaka i Ica-kuriren 🙂
På bageriet köper jag alltid rågkakor och bondkakor.
Krya på dig!
Min favoritkaka är jitterbuggar. Perfekt blandning av mördegskaka och maräng. Lite krångliga att baka men helt klart värda besväret.
De här var grymma! 😊 från o med nu min favorit småkaka!
Tog Marabou Black saltlakrits. Å vilken hit!
Så gott det lät☺️
Men när ska chokladen i?! Ska den strösslas ovanpå eller i smeten? Det står bara ”hacka chokladen” :/
Hej, Oj men titta, det hade ramlat bort ett par ord. Chokladen ska blandas i degen. Men nu är receptet uppdaterat!
Hej. Hur länge kan håller de? Och hur ska man förvara de?
Jag brukar antingen förvara dom i frysen, då håller dom lääänge. Eller i en burk med lock. Dom håller rätt länge då med, men håller sig liksom fräschast i frysen 🙂