Enklaste receptet på hel kyckling

hel kyckling i crock pot
En av mina favoriträtter är nog hel kyckling. Jag brukar antingen tillaga den i Crock Pot eller i ugnen. Så smidigt och enkelt, perfekt vardagsmat helt enkelt! Och herre så gott moset blir som du lagar tillsammans med kycklingen. Kanske det absolut godaste jag ätit!
Sötpotatisen, morötterna och sellerin tillagas tillsammans med kycklingen och får så otroligt god smak! Ni bara måste testa!

Jag har ju tillagat min kyckling i en Crock Pot, som är en slökokare. Perfekt att laga mat i då den sköter sig helt själv. Men har man ingen Crock Pot så går det självklart bra att tillaga kycklingen i en lergryta eller en vanlig gryta med lock i ugnen. Jag brukar då räkna ca 1 timme i ugnen per kilo kyckling.

Hel kyckling i crock pot eller ugn:

1 hel kyckling på drygt 1 kg
2 sötpotatisar
4 morötter
3 selleristjälkar
10 cm purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk ekologisk lantbuljong Reene Voltaires är en storfavorit här hemma
1 1/2 dl vatten
salt
svartpeppar

Tvätta och tärna potatis och morötter. Skär selleri och purjolök i rejäla bitar. Skala och skär lök och vitlök i stora bitar.
Lägg allt i botten på crock potten eller i din gryta. Ta lite av rotfrukterna och fyll kycklingen med. Lägg kycklingen ovanpå alla rotfrukter. Slå över vattnet. Krydda med lantbuljong, salt och svartpeppar.

Jag körde kycklingen på låg värme i cirka 6 timmar.
I ugnen brukar jag räkna 1 timme/kilo.

Tag ur kycklingen och lägg på en ugnsplåt. Värm ugnen till 225 °C och grilläge. Ställ in kycklingen och låt den få lite färg..
Tag upp alla rotfrukter och mixa till ett mos med en stavmixer. Späd med lite av buljongen du har i grytan. Klicka i lite smör i moset och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.

Middagen är serverad!

Både barn och vuxna verkligen älskar den här maten!

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Min Lilla Kokvrå
6 år sedan

Det här får bli en av middagarna i helgen, tänker jag 🙂
Jag brukar laga en hel del hel kyckling men blev nyfiken på moset gjord på sötpotatis och rotfrukter tillagade i den goda buljongen.
Låter hur gott som helst.
Ha det gott!
/Birgitta

Elin
Elin
6 år sedan

Hej, låter jättegott. Vilken temperatur rekommenderar du att man har på ugnen?

hemmagjorda fiskpinnar i ugn

Nästa inlägg

5 goda fiskrecept för hela familjen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x