Linssoppa med salsa

linssoppa

Hösten och vintern är ju verkligen soppornas tid! En värmande soppa med en bit nybakat bröd till är ju nästan oemotståndligt så här års. Tidigare i veckan tipsade jag om ett recept på köttfärssoppa som vi lagat i massor av år hemma hos oss. Ett välbeprövat och otroligt omtyckt recept.
Så den här veckan testade jag att göra en vegetarisk variant av soppan. Jag är inte mycket för att använda substitut till kött, därför blir det mycket linser och bönor hemma hos oss. Gillar man quorn hade man med all säkerhet bara kunnat byta ut köttfärsen mot det. Men jag har så svårt för allt sånt. Då äter jag hellre köttfärs faktiskt.

Istället för köttfärssoppa så blev det då en linssoppa. Ofta när jag lagar grytor/soppor som är baserat på linser har jag i en nypa kanel eller sju kryddor. Det är något med de kryddorna som gör sig så ofantligt bra till röda linser. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men gott blir det!

linssoppa

Jag älskar enkla recept som dessa. Där du bara steker lite lök, blandar i massa ingredienser och låter allt koka ihop till en härligt, smakrik soppa. Eftersom du smaksätter soppan med en burk salsa behöver du inte hålla på och krydda en hel massa, du får mängder av fina smaker från salsan! Där kan du även välja hur mycket hetta du vill ha i din soppa.

Blir det mat över går det utmärkt att frysa in och sen bara ta fram som en snabb middag när du inte orkar laga mat eller ta med till jobbet som lunch 🙂

linssoppa

Idag har jag varit hemma med en skruttig liten Isac. Han har mest hällt sig i soffan och kollat på tv. Han blir hemma i morgon med, då kommer P4 Västmanland hit och vi ska baka, bara hoppas att han kan hålla sig lugn och skapligt tyst en timme… Vi märker hur det går i morgon.

Sen är det dags för mig att packa väskan, för på fredag morgon flyger jag till Gotland! Jag ser så fram emot en helg där vi ska styla, fotografera, lära oss massor, yoga lite kanske och äta god mat. Och såklart försöka hinna njuta lite av vackra Gotland. Det är tredje gången jag besöker ön, men hittills har jag missat sommaren varje gång. Men något år kanske vi tar oss dit när det är sommar och varmt….

Linssoppa med salsa:

1 purjolök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 tsk kanel eller sju kryddor
1 burk salsa (valfri styrka)
3 msk grönsaksfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
1 fp krossade tomater
2 dl röda linser
1,2 l vatten
salt & peppar
Skär ner purjolök och vitlök. Stek mjuk i en gryta. Grovriv morötterna och ha i dem.
Tillsätt kryddor, salsan, fond, rödvin, lagerblad och de passerade tomaterna. Låt allt fräsa ett par minuter. Ha sedan i de röda linserna och vattnet. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i tills linserna mjuknat, cirka 20-30 minuter. Soppan är god att göra i ordning i förväg och sedan bara värma på precis innan man ska äta!
Blir det några rester över är det supergott att äta soppan som pastasås dagen efter. Jag brukar dryga ut den med lite mer morötter, så räcker det oftast till många hungriga magar även dag 2! Hur bra som helst!
1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofie
Sofie
6 år sedan

Vad för salsa och hur stor burk???

recept på risgrynsgröt

Nästa inlägg

Hemgjord risgrynsgröt i ugn

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x