Vegetariska julköttbullar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Vegetariska julköttbullar

vegetariska julköttbullar

Med bara drygt en vecka kvar till självaste julafton känns det helt rätt att bjuda på lite härliga julmatsrecept här på Linnéas Skafferi.

Klassiska julköttbullar vet nog de flesta hur man gör vid det här laget, eller hur? Om inte hittar ni mitt allra bästa recept på de godaste julköttbullarna här. Men hur gör man då om man vill förnya sig lite? Om någon i familjen blivit vegetarian eller om man själv helt enkelt känner för vegetariska julköttbullar? Jo man gör helt enkelt vegetariska julköttbullar 🙂

Jag är inte så mycket för att ersätta kött med något vegetariskt alternativ som ska smaka kött. Främst för att det väldigt sällan smakar kött (pga inget kött i). Jag tror att det är där man ofta gör missen. Man tror att vegetariska köttbullar ska  smaka köttbullar. Fast det liksom inte är något kött i. Och så blir man besviken.

vegetariska julköttbullar

Fast ska jag vara ärlig blev de här vegetariska köttbullarna väldigt nära en vanlig köttbulle. Jag kryddade med julsenap och kryddpeppar för att få den där riktiga julkänslan på dom. Och de blev supergoda. Bland de godaste jag smakat faktiskt!

Mina julköttbullar är inte veganska, då de innehåller ägg.

 

vegetariska julköttbullar

Nu sitter jag här i köket och jobbar med en stor kopp kaffe framför mig och lite av salamichokladen jag gjorde för en stund sedan när Martin från P4 Västmanland var här. Receptet på den kommer upp under helgen. Ett riktigt roligt julgodis att pyssla ihop faktiskt!

Nu ska jag jobba undan massor, sen är det dags att hämta barnen och ikväll blir det ljusfest på förskolan. Så mysigt! Igår kväll tog jag med Axel in till kyrkan för att se luciakröningen. Alltså det var så vackert! Jag har själv sjungit i kör under hela min uppväxt, så jag har gått min beskärda del av lucatåg under mitt liv. Men det var himla fint att få sitta i kyrkbänken och bara lyssna. Ett magsikt vackert luciatåg med så duktiga sångare! Innan lucia med sina tärnor tågade ut överraskade lucian med att fria till sin kille! Hon gick ner på knä och allt med ljusen brinnande i kronan, vilken grej <3
Och när vi kommer ut i mörkret på kyrktrappan faller stora flingor från himlen och luciaföljet står utanför i kylan och fortsätter sjunga. Vilken helt otrolig kväll det blev.

 

Nu till köttbullarna. Vi åt upp dom igår till middag. Gjorde potatismos och brunsås till. Isac åt två stora portioner så känner att de är väl recenserade då (ni vet ju hur treåringar kan vara med mat….)

Vegetariska julköttbullar, ca 40 st:

2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 dl svarta bönor
2 msk julsenap
3 ägg
1 1/2 – 2 dl ströbröd
kryddpeppar (eller ett par tsk sju kryddor, det är också gott att ha i och ger julig smak!)
salt

Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl. Skala och skär löken grovt. Ha i den och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor och senap. Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas. Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.) och kryddor.

Blanda till en slät smet. Låt stå och svälla ca 15 minuter.

Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar. Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre. Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.

 

Byter du ut något på julbordet mot ett vegetariskt alternativ i år?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Monica

    Har gjort dessa i kväll till jul och de var super goda! Mina döttrar kommer att älska dessa eftersom de inte äter kött. Kommer att göra dessa flera gånger!👍🏼