Vegobollar i tomatsås – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Vegobollar i tomatsås

vegobollar i tomatsås

Hallå i stugan,

 

Hur har ni alla det så här ett par dagar in på det nya året? Har ni lyckats hålla alla era nyårslöften?
Många har som löfte och mål att skära ner på kött och äta mer vegetariskt, och som tur är för alla er har jag en hel drös med nya recept jag kommer att testa och lägga ut här på Linnéas Skafferi under året. Att laga mat utan kött är varken krångligt eller svårt tycker jag. Istället för att försöka efterlikna kötträtter försöker jag skapa helt nya rätter istället. Som de här vegobollarna i tomatsås. Jag har inte ens tänkt tanken att försöka få dom att smaka som köttbullar. Varför skulle jag? De är ju inte köttbullar..

Istället har jag smaksatt dom med basilika, vitlök och soltorkade tomater! Grymt gott och enkelt att laga. Jag tillagar alltid grönsaksbollar och liknande i ugnen. Bra mycket enklare än att hålla på och steka i evigheters evighet. Det är inte min grej det.

 

Veganbollar:

1 dl solroskärnor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g soltorkade tomater
700 g kikärtor
färsk basilika
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar

Lägg solroskärnor, gul lök och vitlök i en matberedare med knivarna monterade.  Mixa tills solroskärnorna och löken finfördelats.Ha i väl sköljda kikärtor och soltorkade tomater, fortsätt mixa. Du kan behöva pausa då och då för att skrapa ned på sidorna.Lägg i ett knippe färsk basilika och smaka av med citron, salt och peppar.Fortsätt mixa till en slät massa.

Fukta händerna med kallt vatten och forma sedan kikärtsröran till små runda bollar. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och platta till något.

Ugnsbaka veganbollarna i 200°C i cirka 30 minuter. Vänd dom efter halva tiden.

Tomatsås:

2 gula lökar
olja
1 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
800 g hela, konserverade tomater

salt & svartpeppar

Skala och finhacka löken. Stek den långsamt på medelvärme i olja tills den mjuknat och nästan blivit genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och balsamicovinäger. Låt allt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt sedan de konserverade tomaterna. Låt allt småkoka på låg värme i minst 20 minuter, gärna längre. Kokar inte tomaterna sönder av sig själv kan du dela på dom med hjälp av en trägaffel medan tomatsåsen kokar. Smaka av med salt och peppar.

Servera veganbollarna tillsammans med tomatsåsen. Strö gärna lite färsk basilika på toppen.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tobbe Lundberg

    Tack så mycket för receptet. Jättegott! Men precis som Elise säger så blir de väldigt smuliga. Något slags bindmedel behöver tillföras. Någon som har några bra förslag?

  2. Elise

    Mycket fina i smaken! 🙂 Fick dom inte att binda ihop riktigt ordentligt ( = lite svåra att vända och smuliga efteråt), så ska prova att blanda i tahini och/eller potatismjöl nästa gång.

Annons