Sega kolakakor

sega kolakakor med choklad
Hej i vårsolen! Idag är det full fart här hemma i köket. Massor av härliga recept ska testlagas och förhoppningsvis fotograferas.
I fredags när jag och Isac var hemma tyckte han att vi skulle baka något tillsammans. Axel har aldrig varit speciellt intresserad av att baka så jag tycker verkligen det är himla kul att Isac verkar gilla det. Eller, han gillar själva slutprodukten av bakandet 🙂 Här hemma har barnen en favoritbok som dom ofta bläddrar i när det kommer till bakning. Och det är Roy Fares fina bakbok för barn Cake Hero. Där finns ett recept på daimkakor som vi bakat massor av gånger. Tyvärr hade vi ingen damm hemma men vi hade en hel del små chokladknappar istället och det blev precis lika bra. Så vi bakade helt enkelt sega kolakakor med choklad. Mums tyckte vi!
sega kolakakor med choklad
Ska man ha med sig barnen i köket tycker jag det är viktigt att man lägger det på en bra nivå. Det är då man får en mysig stund tillsammans. Och genom åren har jag kommit på ett par knep:

  • Baka helst för bakandets skull. Inte för att fylla upp kakburkarna inför kalaset. Då spelar det ingen roll hur kakorna ser ut eller om någon råkar bli lite bränd.
  • Låt barnen vara med och bestämma vad ni ska baka.
  • MEN, baka något enkelt. Här hemma är rulltårta, chokladbollar och småkakor popis.
  • Sänk ribban, låt det bli stökigt, kladdigt och ta lite tid. Tänkt att det är för att ni ska få en rolig stund tillsammans som ni bakar. Det är inget VM.
  • Baka gärna något som går fort i ugnen och som inte behöver jäsa. Mina barn har noll tålamod att vänta. Tidsaxeln från att man tar fram första decilitermåttet till att vi kan sätta oss ner och fika ska vara så kort som möjligt.
  • Låt barnen vara med och mäta upp, ha i ingredienser och vara aktiva i själva bakningen. Övning ger färdighet!
  • Bjud gärna in någon på fika när ni bakat klart. Barnen är aldrig så stolta som när vi kan bjuda på kakor dom varit med själva och bakat.

sega kolakakor med choklad
Dom här kakorna fick i ärlighetens namn gå ett par minuter för lång tid i ugnen. Vi var upptagna av något annat och vipps hade de fått lite väl mycket färg. Men det gör inget. Dom var supergoda ändå! Även om jag gillar dom lite bättre när dom är aningens mindre gräddade!
Sega kolakakor med choklad:
200 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 krm vaniljpulver
1 1/2 dl chokladknappar (vi hade både vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad)
 
Blanda smör och socker. Tillsätt sirap. Rör ihop bakpulver, mjöl och vanilj en en separat bunke, Blanda försiktigt ner det i smöret. Tillsätt chokladknappar. Spara några till dekoration.
Rulla degen till 2 långa längder. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut rullarna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175°C i cirka 10-13 minuter. Dekorera med resten av chokladknapparna. Skär i sneda kakor. Låt svalna helt på plåten.
Jag hoppas att ni alla får en fortsatt härlig tisdag!
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mirre
5 år sedan

Ohh jag som älskar kolakakor

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Mirre
5 år sedan

Ja visst är det gott! och enkelt att göra också!

bakad sötpotatis

Nästa inlägg

5 enkla recept med fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x