Ångad lax i ugn – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Ångad lax i ugn

ångad lax i ugn

Idag sitter jag på altanen och arbetar igen. Det är faktiskt helt fantastiskt. Något här i trädgården doftar helt makalöst, jag tror det är vår gigantiska ungerska syren som står här och redan är i full blom. Och luften står nästan still, som om det vore en högsommardag i slutet på juli!
Idag tänkte jag tipsa om något riktigt gott. Nämligen ångad lax i ugn. Då kanske ni på en gång säger stopp där. Min gamla ugn har ingen ångfunktion. Men vet ni, det har inte min heller. Visst är det ett extra plus om nu ugnen hade haft det, men du kan lätt som en plätt göra ångad lax i ugn utan ångfunktion. Allt du behöver är lite vatten.

När jag hade lagat laxen kom jag att tänka på mormors inkokta lax. Hon gjorde den alltid till midsommar och det är ett sånt otroligt starkt barndomsminne. Som tur är har hon receptet nedskrivet med spretig och lite svårläst handstil i hennes receptbok. Så jag hoppas verkligen jag hinner laga det här innan midsommar, så jag kan dela med mig av receptet till er!
ångad lax i ugn

Hela förmiddagen har gått åt till att handla och laga mat inför i morgon, då blir det midsommar för hela slanten. Har ett frilansjobb som ska in nästa vecka så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Efter lunch här ska jag gå ut och ställa i ordning bord inför morgondagen, har haft koll på solen (eller rättare sagt skuggan) hela förmiddagen för att vara se vad som blir bäst i morgon. Sedan ska jag plocka fram allt porslin, tyg och annan rekvisita som ska användas. Jag ska även gå en liten sväng och kolla in var det finns finast sommarblommor. Men dom får jag plocka i morgon när jag lämnat barnen. Det är så skönt att starta arbetsdagen i morgon och veta att allt är under kontroll. På torsdag sen kommer p4 Västmanland hit och vi ska baka något riktigt smarrigt. Det blir nog något med rabarber. Efter det väntar mer frilansjobb och lite receptskapande för bloggen. För på fredag packar jag och grabbarna väskorna och åker till min syster i Berlin.  Och vips har maj blivit juni och ännu en månad för förbi.

ångad lax i ugn

Att ånga lax är verkligen superenkelt och det är ett väldigt skonsamt sätt att laga mat på. Inget behöver stekas eller brynas, vilket gör det till perfekt mat för stora som små magar. Jag kan säga att jag önskar jag tänkt på detta sätt att laga mat när barnen var små. Ångad lax är betydligt mycket godare än bara vanlig kokt lax! Så ett tips till alla er som lagar egen barnmat där hemma!

Jag höll allt väldigt enkelt, laxen kryddade jag bara med salt, peppar och massor av färsk dill. Till det färskpotatis, just den här var ugnsbakad, jag hade det kvar efter ett jobb jag gjort, men det går lika bra med kokt färskpotatis. Och så en kall sås. Enkel och vällagad sommarmat!

 

Ångad lax i ugn:

4 laxfiléer
salt & svartpeppar
färsk dill

kokande vatten
1 långpanna

Lägg fisken i en ugnsfast form. Strö salt, peppar och finhackad dill över fisken. Snåla inte med dillen! Värm ugnen till 180°C.  Koka upp ca 1 1/2 L vatten. Ställ formen med fisk på ett ugnsgaller mitt i ugnen. Placera en långpanna under. Fyll långpannan med det heta vattnet. Låt sedan fisken ångas i 20 minuter.

Till fisken rörde jag ihop en kall sås av crème fraîche, lite majonnäs, dill, rödlök, salt och peppar.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.