Rostade plommon

 
grillade plommon, plommon i ugn
Nu har vi tassat ett par dagar in i augusti. Och genast känns det på något vis som om vi lämnat högsommarens hetta bakom oss. Kanske beror det på att istället för 34°C har vi idag 24°C ute…
Kvällarna börjar bli lite mörkare och man kan känna en föraning om att faktiskt hösten är på gång. Hela försommaren har vi frossat i jordgubbar och rabarber men nu, när den säsongen liksom är över. Ja då tar en ny vid. Plommon, nektariner, äpplen och päron börjar bli klara. Så därför passade jag på att göra en efterrätt på årets första plommon. Nämligen rostade plommon, smaksatta med vanilj, kardemumma och honung. Till det kan du servera en god vaniljglass, lättvispad grädde eller varför inte vispad, tjock yoghurt smaksatt med honung och lite lime? Det är helt valfritt. Sedan toppar jag allt med rostad, flagad mandel och lite mynta.
Plommonen kan du antingen rosta i en form i ugnen, i en stekpanna på spisen eller på grillen. Hur gott som helst och ruskigt enkelt!
grillade plommon, plommon i ugn
Nu sitter vi i bilen på väg ner mot Vimmerby och Astrid Lindgrens värld. Än så länge är alla sams och barnen kan komma överens om vilken musik som ska spelas. Det ska bli riktigt mysigt att komma iväg ett par dagar. Nu håller vi bara tummar och tår för att Isacs humör håller sig skapligt lugnt så vi alla kan njuta av ett par dagar tillsammans. Sen väntar sista veckans sommarlov, efter det börjar förskola och fritids igen. Jag tror vi längtar lite allihopa nu.
grillade plommon, plommon i ugn
Självklart går det bra att använda nektariner eller persikor till detta också. Men eftersom plommonen börjar bli mogna här hemma i Sverige nu känns det ju extra bra att kunna använda dom.
Jag fick ett par plommon över som behövdes ätas upp i morse. Jag kan ha serverat dom till gröten. Det kan ha varit sjukt gott!
Rostade plommon, ca 4 port:
8 stora eller 12 mindre, mogna plommon
1 klick smör
nymortlad kardemumma
vaniljpulver
flytande honung
50 g flagad mandel
vaniljglass, lättvispad grädde eller tex turkisk yoghurt smaksatt med honung och lime
Dela plommonen och tag försiktigt ur kärnan. Lägg alla plommon med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Strö över nymortlad kardemumma och vaniljpulver. Ringla sedan över lite flytande honung. Rosta i ugnen i 200°C i cirka 15-20 minuter tills plommonen är helt mjuka.
Rosta mandeln i en medelvärm, torr stekpanna. Servera plommonen ljumma tillsammans med rostad mandel och ovanstående förslag.

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hemmarecept
5 år sedan

Idag på bloggen: Halloumiburgare med picklad rödlök! http://www.hemmarecept.blogg.se <3

Petra
Petra
5 år sedan

Hej, jag gjorde detta ikväll och det blev succé. Det var väldigt gott så tack för detta recept, 🤗

fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot

Nästa inlägg

Fylld paprika i ugn eller Crock Pot

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x