Köttbullar med gräddsås – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Köttbullar med gräddsås

Woho, vet ni vilken dag det är i dag? Jo det är köttbullens dag! Precis som alla andra temadagar är detta en dag att firas! Och den firas såklart allra bäst genom att laga köttbullar till middag idag, eller hur? Att laga köttbullar till middag är liksom ett säkert kort för att få barnen att äta. Oavsett om jag gör en vegetarisk variant eller klassiska köttbullar med gräddsås, så äter barnen. Hur bra som helst!

Idag lyxade jag även till det lite och gjorde hemgjord pressgurka. Tänk att en sådan sak kan göra så mycket för maten, när det dessutom är otroligt enkelt att göra!

pressgurka

Det finns några tips när det kommer till köttbullar. För tyvärr har vi väl alla någon gång ätit riktigt torra och tråkiga köttbullar?

  • Använd blandfärs. Då får du en lite fetare färs och köttbullarna blir då mindre torra.
  • Tag vetegroddar istället för ströbröd i färssmeten. Det är alltså inte groddar ni hittar vid grönsakerna. Utan dom är torkade. Ger otroligt saftiga köttbullar.
  • Arbeta inte färsen speciellt mycket. Blanda bara snabbt ihop alla ingredienser.
  • Låt färsen få stå en liten stund innan du steker dom. Då blir det lättare att rulla fina köttbullar.
  • Stek dina köttbullar i ugnen. Då slipper du stå i stekoset som blir om du steker dom i stekpannan. Risken att de blir torra och bränns vid är också mindre!
  • Gör du ett stort lass köttbullar? Låt de bara få lite yta i ugnen. Frys sedan in dom. När de sedan ska ätas är det bara att steka på dom tills de är helt klara.

Har du några bra tips och trix för att få riktigt goda köttbullar?

Klassiska köttbullar med gräddsås:

ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk/grädde
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap av valfri sort
vitpeppar
salt

smör

Blanda färs, vetegroddar, mjölk/grädde och ägg. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, vitpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C tills de fått fin färg och är helt genomstekta.

Sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk oxfond
2 tsk soja
1 msk lingonsylt

 

Bryn smöret, tillsätt mjölet, lite i taget. Ha i lite mjölk åt gången och klumpfritt. Tillsätt resterande mängd mjölk, grädde, fond och soja. Låt koka ihop till en tjock sås. Smaka av med lite lingonsylt.

Servera köttbullar och sås med kokt potatis och lingonsylt.

Vill du ha ett vegetariskt alternativ? Kolla då in mina vegetariska köttbullar här!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    För det första, tack för en fantastisk blogg och massa goda recept!
    Älskar verkligen tallriken, var kommer den ifrån?

  2. Anna

    Köttbullar går alltid hem, samma här! ☺️
    När du steker i ugnen, tar du ut o ruskar om köttbullarna lite efter ett tag? Hur länge får de va inne?

  3. Anna Johnsson

    Hej!
    Mitt bästa köttbullsknep är att lägga ner dem i kokande buljong. De flyter upp när dem är klara och sen är de bara att steka en fin yta. De blir på så vis alltid klara i mitten, behåller formen och de blir en supergod buljong att sedan göra sås på. Kan även frysa dem när de är kokta.

    Blev så sugen så de blir köttbullar till helgen 😋
    / Anna