Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter

hasselbacksrödbetor i crock pot

Idag tänkte jag skriva om en favorit just nu, som även är helt i säsong. Nämligen rödbetor. En så otroligt användbar liten rotsak. Som dessutom går att hitta till riktigt bra pris just nu. Jag tror ICA där jag bor har haft rödbetor för 5 kr/kg i två veckor nu. Hur bra som helst ju!. Förra helgen skulle vi äta middag med min släkt, Och jag själv äter ju till största del växtbaserat, därför brukar jag alltid ta med något att alternativ till kött. Både för egen del men jag brukar alltid göra lite extra, för jag vet att det allt som oftast äts av alla andra också. Vi skulle vara borta hela dagen, alltså fanns varken tid eller möjlighet att stå länge och fixa med något avancerat, Inte heller hade jag så mycket att laga av hemma. Men en påse rödbetor fanns det och lite fetaost! Och då tänkte jag, vi gör hasselbacksrödbetor med fetaost!

Men rödbetorna tar sin lilla tid i ugnen, och jag hade inte möjlighet att vara hemma och passa. Så då kom jag på att jag kunde ju faktiskt köra dom i min Crock Pot! Och det fungerade utmärkt!

hasselbacksrödbetor i crock pot

Jag lagade om det här receptet nu i veckan och gjorde vissa modifieringar mot hur vi gjorde i helgen. Och har man ingen Crock Pot kan man ju självklart köra rödbetorna i ugnen från början. Men jag tycker det är perfekt att låda den göra jobbet, medan jag fixar med annat!

Rödbetor är otroligt söta och mjuka i smaken. Därför är det fint att möta upp med lite sälta. Här har jag tagit fetaost. Men gillar du getost- ta det! Hasselnötterna tillför lite härligt knaprig textur som jag tycker behövs här. Sedan är det jättegott att ha picklad rödlök till. Eftersom rödbetan är så söt bryter det av fint. Eller så ringlar man massor av olja och citron över grönkålen, det fungerar fint det med!

Idag har vi ledig fredag (vilket brukar innebära att jag jobbar fram till lunch ungefär) Men idag har jag lovat mig själv och Isac att bara jobba en liten stund på förmiddagen, sen blir det lite snabbstädning och sedan fika på stan! Det var så länge sedan nu! Vad har ni för fredagsplaner?
hasselbacksrödbetor i crock pot

Hassselbacksrödbetor passar bra både som förrätt, i en matig lunchsallad eller som del av en buffé kanske? Användningsområderna är många!

Hasselbacksrödbetor med fetaost och hasselnötter:

ca 1 kg små rödbetor (se till att dom håller ungefär samma storlek)
salt

150 g fetaost (eller annan ost, tex getost)
hasselnötter
inlagd rödlök
grönkål
citron
olivolja

Skala rödbetorna och lägg dom i en Crock Pot eller på en plåt. Strö över salt.
I Crock Pot: Sätt timer på hög i 3 timmar (ju större rödbetor, ju längre tid tar det)

I ugn: Baka i ugnen i cirka 40 minuter eller tills rödbetorna är helt mjuka

Lägg de mjuka rödbetorna i skålen på en träslev. Skär rödbetan tunt, utan att skära igenom hela vägen. Lägg rödbetorna i en ugnsform. Smula fetaosten riktigt fint och strö över rödbetorna, tryck gärna ner lite fetaost mellan skivorna. Gratinera i 225°C i cirka 15 minuter eller tills fetaosten börjar få lite färg. Rosta undertiden hasselnötterna i en medelvarm stekpanna.

Lägg upp ett fat med grönkål. Ringla över lite olja och citron och massera in väl. Lägg på de varma rödbetorna och strö över hackade hasselnötter och eventuellt överbliven fetaost.

Nu så, ska jag bara svara på lite mail och röja av här hemma. Så kan kanske fredagskänslan så smått börja infinna sig snart!

Jag önskar er en riktigt härlig helg!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.