ANNONS

Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

I annonssamarbete med Kockens
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli

Som ni kanske mÀrker hÀr pÄ Linnéas Skafferi har jag snöat in lite pÄ rotfrukter och olika former av pumpa. Men jag gillar att laga mat efter sÀsong och har jag fastnat för en rÄvara, dÄ vill jag tillaga och Àta den flera gÄnger i veckan. Sedan tröttnar jag tvÀrt. Men fördelen med tillexempel pumpa Àr att den bara finns under en begrÀnsad period nu pÄ hösten. AlltsÄ Àr det bara att frossa tills man inte vill se en pumpa till pÄ ungefÀr ett Är.
Idag har jag gjort en sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli. BÄde sötpotatis och pumpa har en söt, lite nötig smak vilket Àr helt perfekt till grytor som dessa. För du kan verkligen ösa pÄ med kryddor hÀr. Jag har bland annat anvÀnt  Kockens ekologiska cayennepeppar, Kockens ekologiska kanel och Kockens ekologiska paprika. Just kanel passar utmÀrkt att ha i allt frÄn grytor till köttfÀrssÄsen. Vi förknippar den lÀtt med bakning, men det blir en sÄdan kryddig och lite djup smak i maten om man pudrar över lite kanel!
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
I förra inlÀgget om Kockens skrev jag ju om deras fiffiga burkar. Att ingen tagit fram kryddburkar tidigare dÀr man bara behöver snÀppa upp locket! Hur fiffigt som helst. Sedan har dom satt en etikett med burkens innehÄll pÄ locket, vilket gör det sÄ mycket enklare att ta rÀtt burk om man har alla kryddor stÄr i en lÄda tillexempel.Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
Jag gillar butternutpumpa, den Àr rÀtt vanlig i Sverige nu och finns nÀstan alltid att fÄ tag pÄ i mataffÀren. Och ihop med sötpotatis och alla kryddor blir det hÀr verkligen en smakrik och hÀrlig höstgryta. Idag har jag gjort den helt vegetarisk. Men du kan sÄklart ha i bitar av stekt kyckling om du vill. Det gÄr Àven fint att ha i en eller tvÄ burkar kikÀrtor för att fÄ upp proteininnehÄllet lite. Eller varför inte lÄta lite röda linser koka med i grytan!
SÄ hÀr pÄ hösten behöver vi allt ljus och all fÀrg vi kan fÄ, dÀrför gjorde jag Àven en solgul saffransaioli till. Perfekt klicka pÄ grytan eller sitta och doppa lite bröd i.
Att göra egen aioli Ă€r busenkelt, Men om man inte orkar, hinner eller vill. Ja dĂ„ kan man faktiskt köpa sig en burk god aioli och bara smaksĂ€tta med saffran. Det gĂ„r fint det med 🙂
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli
Krydda pÄ och smaka av hur kryddstark gryta du vill ha.
Sötpotatis och pumpagryta med saffransaioli ca 6 port:
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
600 g butternutpumpa
600 g sötpotatis
ca 1 tsk Kockens ekologiska ingefÀra
ca 1 tsk Kockens ekologiska gurkmeja
ca 2 tsk Kockens ekologiska paprika
ca 1 tsk Kockens ekologiska kanel
ca 1/2 tsk Kockens ekologiska cayennepeppar
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtÀrning
2 burkar ĂĄ 400 g krossade tomater
3 dl vatten
ca 1 dl krÀmig kokosgrÀdde
saft frÄn 1/2 citron
salt & svartpeppar
6 port grynmix
pumpakÀrnor, solroskÀrnor
fÀrsk persilja
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek detta i lite olja pÄ medelvÀrme. Skala och dela pumpan. Skrapa ur kÀrnorna (dessa gÄr perfekt att rosta i ugnen sen om man vill). Skala sötpotatisen. SkÀr pumpa och potatis i bitar. Ju större bitar, ju lÀngre kommer grytan behöva koka pÄ spisen.
Ha i pumpa och sötpotatis och lÄt steka med löken tills den börjar fÄ lite ytan. TillsÀtt ingefÀra, gurkmeja, paprika, kanel och cayennepeppar. Rör Àven i tomatpurén. Stek ett par minuter och ha sedan i buljongtÀrning, krossade tomater och vatten. LÄt allt koka under lock tills pumpa och potatis Àr mjuka. Rör dÄ i cirka 1 dl krÀmig kokosgrÀdde och citron. Smaka av med salt och peppar.
Saffransaioli:

2 Àggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
1/2 pkt saffran

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskÄpskalla. Separera Àggvitan frÄn gulan. LÀgg Àggulorna i en hög skÄl, jag brukar ta ett litermÄtt. Riv vitlöken fint. Ha i olja, saft frÄn citron och senap. SÀtt stavmixern i botten, starta den och vicka lite pÄ den tills allt blandats till en krÀmig aioli. Smaka av med saffran och salt. LÄt gÀrna stÄ minst 30 minuter innan servering.

Eller ta en burk fÀrdig aioli och rör i 1/2 pkt saffran. LÄt stÄ minst 30 minuter.
 
Servera kokt grynmix, pumpakÀrnor, solroskÀrnor, massa fÀrsk persilja  och saffransaioli till grytan!
Grytan kan med fördel göras en dag i förvÀg och sedan vÀrmas dÄ.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
6 Ă„r sedan

Kockens har vÀl haft snÀpplock pÄ sina burkar lÀnge? HÀr Àr t.ex. bilder pÄ kryddburkar med snÀpplock frÄn 2010-2013 nÄngÄng.

Marie
Marie
6 Ă„r sedan

Den hĂ€r matrĂ€tten var bĂ„de rolig att ”sno ihop” och god. Den hade lite sting och aiolin var som pricken över i. Har inte lagat mat med pumpa tidigare… Tack för inspiration och spĂ€nnande recept!

halloween pyssel diy klubbor monster

NÀsta inlÀgg

Halloweenpyssel-oreomonster

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x