Saftig saffranskaka – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Saftig saffranskaka

sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka

Igår skulle jag verkligen bara göra det ytterst nödvändiga. Och sedan försöka ta det lite lugnt. Hämta barnen tidigt och åka till badhuset. Men så fick jag lite feeling. Och kunde inte låta bli att testa ett nytt recept som liksom bara kom till mig. För ibland är det så det går till när jag skapar recept. En tanke blir till ett nytt recept.
Igår blev det en saftig saffranskaka. Som var enkel att baka och hade otroligt mycket smak! Perfekt så här inför första advent, eller vad säger ni?
sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka

Jag vet att många har svårt att få saffransbröd att smaka saffran. Att det lätt blir torrt och lite tråkigt. Personligen är jag inget stort fan av helt vanliga klassiska lussebullar. De blir lätt just torra och tråkiga. Vilket inte är så konstigt. Saffran måste ha lite hjälp på traven för att det ska smaka något. Därför föredrar jag faktiskt att baka annat med mitt saffran. Saffransbullar med vit choklad tillexempel. Eller saffranskladdkaka, saffranssnittar eller förra årets stora favorit. Budapestrulle med saffran. Otroligt gott!

Vad har alla dessa recept gemensamt då, förutom saffran? Jo de innehåller en hel del fett och socker. Sådant som saffran gillar för att smaken ska komma fram ordentligt. sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka

Jag bakade en riktigt saftig saffranskaka där jag utgick från min mormors klassiska sockerkaksrecept. Det är ett 3 dels recept. Där man använder 3 ägg, 3 dl strösocker och 3 dl vetemjöl. Lätt som en plätt att komma ihåg!
Men för att få saffranet att framträda lite extra, då hade jag i en skvätt apelsinblomsvatten och lite färskpressad apelsin. Och det blev såå gott! Saffranet fick en otroligt blommig och god smak! Så det kan jag starkt rekommendera!

 

När Sebastian fyllde 30 hyrde vi ett hus i en liten by på Sicilien. Och utanför dörren fanns ett otroligt stort apelsinträd som blommade precis när vi var där. Ibland var doften så intensiv att man nästan fick ont i huvudet. Så varje gång jag känner doften av apelsinblomsvatten tänker jag på det där underbara trädet. Tänk vad dofter kan föra med sig minnen ändå!
sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka

Den här saffranskakan passar perfekt att äta precis som den är till en kopp kaffe, det gjorde i igår. Men vill man går det såklart bra att servera lingon och lite lättvispad grädde till. Då blir det lite mer av en efterrätt. Perfekt till adventsfikat kanske?

Saftig saffranskaka:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 pkt saffran
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk apelsinblomsvatten
2 msk färskpressad apelsin
1 dl mjölk

smör och ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver i en separat skål. Smält smöret och tillsätt saffran och vanilj. Ha i apelsinblomsvatten, apelsinsaft och mjölk. Rör i mjölblandingen och det smälta smöret i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet. Smörj och bröa en form. Ha i smeten och grädda i 200 °C i cirka 25-30 minuter eller tills kakan är helt klar.
Sikta lite florsocker över kakan när den svalnat

Mormor och morfar fick halva kakan igår och den uppskattades verkligen av dom. Även Axel hann smaka en skiva igår kväll och tyckte den var jättegod. Så den blir det till att baka fler av under december!

Har du något bra tips på hur man ska få saffransbrödet riktigt saftigt?

 

Gillar du det här inlägget? Tryck gärna på hjärtat här nedanför <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Viktoria

  Jag gjorde den utan apelsin eller apelsinblomsvatten men den blev ändå hur god som helst. Tack för ett toppenrecept!

 2. Tilda

  Jag hade inget apelsinblomvatten men rev ner skal från en ekologisk apelsin det blev också gott. Skulle vilja ha recept på en god glasyr att ha uppepå kakan 😀

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Härligt!

   Ja jag funderade på att ha på glasyr, men så struntade jag i det. Men kanske måste göra en med glasyr också nu när du säger det!