Ris á la malta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Ris á la malta

apelsinris. juldessert

 

Ok kära läsare. Vad säger vi om ris á la malta? Jag tycker så här:
Man kan hålla på och göra hundra olika juldesserter, men den enda jag vill ha, det är ris á la malta. En liten skål, med mängder av apelsin till. Det är allt jag vill ha till efterrätt på jul. För det här är bara gott en eller ett par gånger om året. Och om jag får bestämma, då serveras apelsinerna på sidan om, så de håller sig fräscha och goda. Jag gillar inte riktigt när de blandas med gröten, de tappar liksom lite av sin spänst då och påminner mer om inlagd frukt. Ingen saftsås, inga andra konstigheter.

Vi kallar det för ris á la malta, men i min mans familj säger dom apelsinris. Vad säger ni?
apelsinris, ris á la malta, juldessert

Jag sötar alltid med florsocker, det tycket jag blir godast. Men jag gillar inte när den blir för söt, därför ställer jag alltid fram lite florsocker, för det finns alltid dom (typ min morbror) som alltid frågar om jag inte haft i något socker i ris á la maltan. Hur mycket jag än tycker jag har haft i. Då blir alla nöjda 🙂

Idag går barnen sista dagen på skola och förskola. Sedan väntar ett nästan 3 veckor långt jullov för dom. Så skönt! Igår storhandlade vi all julmat och idag ska de sista julkapparna fixas. Axel hade avslutning på friidrotten igår och Isac har sista simskolan ikväll. Sedan kan liksom det få bli jul här. Det känns rätt bra. Helgen får gå åt till att städa lite, laga julmat och fixa julgodis. Men ändå försöka ta det lite lugnt.

 

Jag gör orimliga mängder risgrynsgröt varje jul. Det ska finnas till ett par frukostar (här pratar vi kanske 10 portioner), sedan står jag för ris á la malta på julbordet vi har hemma, där är vi runt 16 personer. Och sedan tar jag nästan alltid med det till svärmor också, där vi får räkna med drygt 10 personer. Det blir en hel del risgrynsgröt som ska kokas det! Jag kokar alltid i min Crock Pot eller i ugn. För då kan jag göra mycket utan risk för att det bränns fast och blir tokigt.

Ris á la malta, ca 10 port:

8 portioner kall risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
florsocker
1 tsk vanilj

apelsiner

Vispa grädden fluffig och blanda ner den kalla risgrynsgröten. Smaksätt med florsocker och vaniljpulver. Jag brukar ha i cirka 1/2 dl florsocker från början. Och sedan smaka av.

Servera apelsiner skurna i bitar till.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Stina

    Och i vår familj skippar vi apelsinerna och mixar jordgubbar till en smaskig jordgubbssås. Har fått hela min mans familj att konvertera och skippa apelsinerna till förmån för jordgubbssåsen. Testa!