ANNONS

Chokladtårta

inlägget är ett annonsamarbete med Kockens Kryddor
kockens kryddor, choklad, tårta

Det finns en efterrätt som passar helt perfekt i alla lägen. Och det är chokladtårta. Det blir aldrig fel om man bjuder på chokladtårta helt enkelt. Faktum är att jag nog aldrig hört någon säga: Nej tack, jag tycker inte om chokladtårta. Har du? Jag valde att göra den här chokladtårtan till en blandning mellan tårta och brownie kan man säga. Tårtan är precis gräddad så att kanterna är fasta och håller ihop, men innehållet är krämigt, chokladigt och helt ljuvligt! Dessutom blir det här en rejäl tårta, som räcker till många!
kockens kryddor, choklad, tårta
Choklad är väldigt gott som det är. Jag menar det är ju choklad. Men. Det finns faktiskt ett par saker man kan addera till chokladen för att lyfta chokladsmaken lite extra. Som tar smaken till nya nivåer.
En sak är kaffe. Alltså choklad och kaffe, vilken smakkombination det är ändå.
Men, två kryddor som också går riktigt fint ihop med choklad är Kockens kardemumma och Kockens kanel. Utan att det alls för den sakens skull tar över. Chokladtårtan smakar inte jul, som man kanske kan tro när man har i kanel. Istället blir smaken av choklad, kaffe, kardemumma och kanel bara djup och helt underbar.
Jag använder helst Kockens kryddor när jag bakar och lagar mat. Jag gillar det stora utbudet av kryddor och deras smarta burkar med snäpplock!
kockens kryddor, choklad, tårta
Eftersom den här chokladtårtan är så kladdig och härlig är den svår att dela på. Den gör sig faktiskt allra bäst om man håller den hel, men brer ut ett fluffigt lager grädde ovanpå. Och toppar med hyvlad choklad. MUMS!
Precis som alla kladdiga chokladkakor blir den här allra bäst om man gör den en dag i förväg. Och låter den stelna i kylen över natten. Då kan du göra kakan riktigt kladdig, men tack vare att den får sätta sig i kylen så håller den ihop fint när man skär den i bitar.
kockens kryddor, choklad, tårta
Baka dig en chokladtårta, bjud in vänner och familj, sätt på en stor kanna kaffe och njut av en härlig stund tillsammans!
 
Chokladtårta:
 
250 g smör
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
3 msk starkt kaffe
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
4 ägg
1/2 dl kakao
1 tsk Kockens kardemumma
1 tsk Kockens kanel
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk florsocker
50 g mörk choklad
 
Smält smöret i en kastrull, hacka chokladen och låt den smälta ner i smöret. Ha i kaffet. Låt svalna något.
Blanda socker, muscovado och ägg. Vispa vitt och pösigt. Rör samman kakao, kardemumma, kanel, salt, bakpulver och vetemjöl.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Vänd sist smör och choklad. Rör försiktigt ihop till en slät smet.
Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen 200°C i cirka 30 minuter eller tills kanterna blivit bakade men mitten fortfarande är  riktigt kladdig. Låt svalna helt, gärna i kylskåp över natten.
Vispa grädden fluffig, smaksätt med florsocker.
Bred ett tjockt lager grädde över den kalla kakan. Hyvla choklad med en potatisskalare eller osthyvel över grädden.
 
Vilken är din favorittårta?

11
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anette
Anette
5 år sedan

Går det och använda något annat socker?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anette
5 år sedan

Ja du kan använda vanligt strösocker om du vill 🙂

David
David
3 år sedan
gratäng med rödbetor

Nästa inlägg

5 riktigt goda recept med fetaost

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x