Citrongrottor med lemon curd – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Citrongrottor med lemon curd

lemon curd, småkakor, kakor baka

Tidigare så skrev jag om att jag gjort en otroligt god mango curd, så passar fint till påskens alla desserter. Men jag kunde inte låta bli att även göra en lemon curd. För det passar så otroligt bra till påsk tycker jag!
En väldigt kär småkaka är hallongrottor, på samma deg kan man även göra citrongrottor, du fyller dom bara med lemon curd istället. Fiffigt va? Och skulle man vilja, ja då kan du spritsa på lite italiensk maräg och bränna av den. Då blir det som små mini citronpajer. Underbara tanke ändå!

lemon curd, småkakor, kakor baka

 

Jag skickade med några kakor hem med mamma idag, för det är faktiskt min pappas födelsedag. Hurra, hurra! Vi firade honom i helgen, men för det kan det ju vara fint att få fika lite på självaste födelsedagen!lemon curd, småkakor, kakor baka

Sebastian och Axel är över till mina föräldrar nu och ska hämta hem Isac som varit där på eftermiddagen. Så jag fick jobba undan lite. Jag passade även på at sova på soffan i nästan två timmar! Isacs tråkiga baciller verkar ha hittat till mig också. Feber, snorig, halsont och allmänt matt känner jag mig. Men nu är det två intensiva arbetsdagar kvar, sedan åker jag och min bästis Anna till Göteborg hela helgen. Så jag skulle väldigt gärna bli frisk tills dess.

Ska kurera med massor av te, zink, d-vitamin och sömn. Så hoppas jag vara på benen helt till helgen!lemon curd, småkakor, kakor baka

Jag har insett att min familj  ä l s k a r  småkakor. Nu har jag bakat två olika sorter som jag inte ens fick möjlighet att fotografera innan de i stort sett var uppätna. Men de här lyckades jag hinna med i alla fall!

 

Lemon curd:

3 stora ekologiska citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.

Citrongrottor med lemon curd:

100 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

ca 2 dl lemon curd

Blanda smör och  sockret tills allt blandats väl. tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll i med lemon curd. Grädda i 175°C i cirka 15 minuter.

Orkar man inte göra egen lemon curd går det såklart bra att köpa färdig, men jag tycker inte riktigt den är lika god som hemgjord!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      I en burk med tätslutande lock i kylen. Går också bra att frysa. De håller ca 1 vecka i kyl och längre i frysen 🙂