Fyllda smördegspajer med jordgubb och vanilj

smördeg, smördegsknyten, paj
Igår hade jag P4-Västmanland här i mitt kök. Vi bakar alltid tillsammans en gång i månaden. Eller, jag bakar och Martin pratar och äter upp. En himla bra arbetsfördelning. Tycker han.
Igår bakade vi fyllda smördegspajer med jordgubbar och vanilj. Dock hann inte vaniljkrämen svalna så mycket som den borde. Så det blev en rätt kladdig historia det hela. Men så går det ibland när man gör saker i direktsändning. Det går inte alltid enligt planen.
Men efter sändningen fick vaniljkrämen svalna ordentligt och jag gjorde om det hela. Och då gick det betydligt bättre!
Jag gjorde en jordgubbskompott som jag smaksatte med ingefära, honung och lime. Bästa smakkompisarna! Orkar man inte göra det kan man bara smaksätta helt vanlig jordgubbssylt. Man får ta genvägar när man bakar. Det är helt ok 🙂
smördeg, smördegsknyten, paj
Igår var det djurens dag på Axels skola. Den brukar firas på kvällen genom att alla barn får ta med sina husdjur och alla har med sig något att äta. Förra året var det helt galet varmt. Men i år passade himlen på att öppna sig en timme innan och sedan ösregnade det en bra stund. Så alla hann bli lagom dyblöta. Sedan sprack himlen upp och det blev en himla fin kväll.
Idag har Isac sommarfest på förskolan. Så stolt kille som övat på de sånger de ska sjunga <3
Fyllda smördegspajer med jordgubb och vanilj:
 
Vaniljkräm:
1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
3 dl mjölk
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 msk smör
Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg frön och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Häll i mjölk, äggulor, socker och potatismjöl. Värm under konstant omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Krämen får inte koka. När vaniljkrämen tjocknat, tag av från värmen och rör ner smöret. Fortsätt vispa tills krämen svalnat och tjocknat helt.
Jordgubbskompott:
250 g jordgubbar el 2 dl jordgubbssylt
honung
ca 2 krm mald ingefära
saft från 1/2 lime
Mosa jordgubbarna lätt med en gaffel. Ringla över honung, ingefära och lime. Smaka av och tillsätt mer av smaksättningen om det behövs.
4 ark smördeg
ägg till pensling
strösocker
vaniljglass
Lägg ut smördegsarken på en bakplåtspappersklädd plåt. Dela varje ark i två så du får 8 rektanglar.
Lägg först ut en klick vaniljkräm och sedan jordgubbar på ena halvan av smördegsarket. Vik över och nyp ihop kanterna. Du kan dra lite i smördegen för att få den att täcka runt fyllningen. Förslut kanterna med hjälp av en gaffel. Gör två snitt i varje smördegspaj.
Pensla pajerna med uppvispat ägg och strö över socker.
Grädda i 200°C i cirka 10-15 minuter eller tills pajerna fått fin färg och är färdiggräddade.
Servera med vaniljglass och färska jordgubbar. Får du något av jordgubbskompotten över kan den också serveras till Det är jättegott!
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annika
Annika
4 år sedan

Hej! Vad menar du med 4 ark? Alltså 4 stora på rulle? Eller tex fryst smördeg som brukar vara i mindre rektanglar? Ska alla fyra ligga på hög på plåten? Kanske jag som är trög men hänger inte med i beskrivningen! 🙈😂 Vill gärna testa receptet…

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Annika
4 år sedan

Hej,
Jag använde fryst smördeg som är i fyrkanter. Men använder du smördeg på rulle kan du bara rulla ut den och sedan skära i lagom stora bitar.
Placera ut alla bitar på ett bakplåtspapper (inte på varandra utan bredvid), ha i fyllningen, nyp ihop och grädda.

Annika
Annika
Svara på  linneasskafferi
4 år sedan

Testade och det var magiskt! 😍

quorngryta, curry, vegan, vego

Nästa inlägg

5 recept på lättlagad vardagsmat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x