17 enkla grilltips för att lyckas med din grillkväll

inlägget innehåller annonslänkar

enkla fiskpaket

Så här när sommaren äntligen är här tänkte jag att det passar med några fina och bra grilltips. För hur gott det än är med grillat, så kan det faktiskt vara en konst att få till det.
Vi har en grill från Weber. Och jag konstaterade precis att vi har haft den i 10 år. Men det är fortfarande i otroligt fint skick. Så det är väl värda pengar att investera några kronor i en riktigt bra grill.  Det här är en liknande grill som vi har från Weber Grilltipsen nedan är för en klotgrill.

  • Hoppa över tändvätskan och använd en grilltändare istället. Har du ingen grilltändare kan du dränka in vanligt hushållspapper med matolja. Betydligt mycket mer miljövänligt än tändvätskan. Dessutom behöver inte maten få den fräna bismaken av tändvätska som det annars lätt får.
  • Fyll inte upp hela grillen med kål eller briketter. Genom att bara lägga briketter eller kol på sidorna av grillen har du möjlighet att få fin yta på köttet men sedan låta det som behöver ligga på länge ligga på sidan om glöden. På det viset blir inte maten bränd.
  • Täck inte hela grillgallret med mat. Grilla hellre maten i omgångar.
  • Grilla alltid med lock.
  • Reglera temperaturen i grillen genom att öka/strypa tillförseln av syre i grillen.
  • Ha tålamod! Vänta tills glöden är perfekt. Då får du ett mycket bättre grillresultat.
  • Kål ger snabbare glöd, men brinner upp fortare. Briketter tar längre tid att få till bra glöd i, men håller värmen betydligt längre.

basilikaolja, matblogg, recept bbq

grillade grönsaker med burrata

  • Ska du göra grillspett? Blanda inte kött och grönsaker på samma spett då de behöver ligga olika lång tid på grillen.
  • Använder du träspett, lägg dom i blöt i 30 minuter innan, så de inte brinner upp!
  • Låt köttet/kycklingen/fisken bli rumstempererad innan du lägger den på grillen.
  • Grönsaker kan vara svåra att grilla på ett vanligt grillgaller. Använd gärna en grillkorg till grönsakerna. Så rymmer dom inte iväg.
  • Investera gärna i grillspett av metall som du kan använda om och om igen.
    grillad fetaost, fetaost i ugn ugnsbakad grillad

grillad fetaost

  • Grillar du en större bit kött, använd då en termometer för att få till exakt innertemperatur.
  • Låt alltid köttet/fisken/kycklingen ligga och vila i minst 15 minuter innan det skärs upp eller serveras.
  • Det är inga problem alls att grädda pizza på grillen, Se bara till att ha en riktigt bra pizzasten
  • Det går utmärkt att använda bakplåtspapper istället för aluminiumfolie att slå in fiskpaket eller andra grönsakspaket i. Blötlägg det bara ordentligt innan!

Har du några bra grilltips? Kommentera gärna!

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Therese
5 år sedan

Hej, är det inte tvärtom att det är kol som man får glöd snabbare men som även brinner upp snabbare ? Briketter brukar ju hålla längre 😉

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Therese
5 år sedan

Jo men såklart är det så. Skrev fel. Men nu ät det ändrar!

basilikaolja, matblogg, recept bbq

Nästa inlägg

Grillade grönsaker med burrata

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x