Från midsommarflärd till en riktig gammal goding. Nämligen korngrynsgröt. Ett otroligt bra val om man vill tänka både på miljö, plånbok och kroppen.
Jag som började mitt arbetsliv som undersköterska har ätit korngrynskaka massor av gånger. Det är såå gott! Nu var det flera år sedan sist. Kanske ska jag luska fram något gammalt bra recept och damma av det?
Varför är korngryn ett himla bra val då undrar du? Jo därför att:
- Korngryn kan användas istället för ris, bulgur eller couscous. Men produceras här i Sverige.
- Korngryn är ett väldigt prisvärt gryn, det är nästan halva priset /kg om man jämför med likvärdigt ris.
- Korngryn innehåller en betydligt högre del både fibrer och protein än ris
- Eftersom korngryn har ett högt fiberinnehåll bryts det ned långsammare i tarmen och du håller dig mätt längre
Korn är skalade och klippta gryn, vilket gör att de påminner lite om steel cut oats, men det är klippt havre. Även detta spannmål är en väldigt bra källa till både fibrer och protein!
Jag kommer garanterat experimentera mer med korngryn här framöver. Det är så kul att återupptäcka livsmedel som förr var en del av vardagen, men liksom glömts bort!
Korngryn behöver precis som steel cut oats koka under en längre tid för att bli helt mjuka. Men om man blötlägger grynen kvällen innan minskas koktiden och din korngrynsgöt tar inte alls lika lång tid att koka!
Jag föredrar att koka min gröt i både vatten och havremjölk. Helt enkelt för att det blir mycket godare så 🙂
Korngrynsgröt 2 port:
1 dl korngryn
2 dl vatten
1 nypa salt
ca 4 dl valfri mjölk
Mät upp korngryn och vatten i en kastrull (låt gärna stå över natten). Låt korngryn och vatten koka upp, tillsätt sedan salt och mjölk. Låt allt koka på svag värme tills grynen är helt mjuka. Känns grynen mjuka men gröten för lös kan du koka utan lock en stund för att gröten ska tjockna.
Servera med valfria tillbehör. Jag gillar frysta bär, solroskärnor och jordnötssmör!
”Korngryn är ett väldigt prisvärt gryn, det är nästan halva priset /kg om man jämför med likvärdigt ris.”
Vanligt ris kostar drygt 10 kr / kg. Korngryn kostar drygt 20 kr / kg.
Korngryn är alltså dubbelt så dyrt som ris 🙁
Jämför man med fullkornsris är det fortfarande dyrare, men då skiljer det bara någon krona per kg…
Hej, jag jämförde GoGreens korngryn med Saltå Kvarns fullkornsris, som jag då tycker är två likvärdiga produkter i kvalité. Där kostar korngrynen 33,90kr/kg och riset 59,95 kr/kg. Självklart kan man hitta ett mycket billigare ris än så. Men då är ju ofta kvalitén där efter också 🙂
Tack för förtydligandet Linnea 🙂 Ha en trevlig dag!
Skall bli spännande att pröva denna rätt. 🐆🐾