Låt oss ta ett djupt andetag. Andas in och ut. Och så ska vi prata om något som ligger mig varmt om hjärtat just nu. Nämligen jordnötssmör. Vår relation går i vågor. I ärlighetens namn glömmer jag till och med av detta nötsmör ibland, Men det fina i vår kärlekshistoria är att den där lilla bruken med jordnötssmör alltid står där, och trofast väntar på mig. Även om vi inte har pratat med varandra på flera veckor, ja ibland månader! Just nu har vi en väldigt intensiv relation. Vi träffas minst en gång om dagen. Helst till frukost.. Men de senaste dagarna oftare än så.
För jag hittade på en nedklottrad receptidé på ett papper när jag rensade. Om jordnötstryfflar.
Jordnötstryfflar på bara en handfull ingredienser. Knappt ens det faktiskt. Utan vitt socker då de sötas med dadlar (vilket ger en underbar ton av kola mitt i allt det lite salta och sträva) och använder man en vegansk choklad blir de även veganska. Jag toppade hela härligheten med lite flingsalt. För finns det något godare än kontrasten mellan choklad och flingsalt?
När mina jordnötstryfflar var klara frös jag raskt ner varenda lite boll. Och la dom dessutom i en burk som är lite svår att öppna. Och det är bara jag som vet att det är jordnötstryfflar i burken. Så än så länge är det min lilla hemlighet som jag njuter av i min ensamhet till 11-kaffet varje förmiddag. Kanske, kanske har det blivit en i soffhörnet framåt kvällen också. Men inte mer än så. Jag lovar!
Det fina med lite mastigare godis, som man ändå får klassa det här som. Det är att man faktiskt inte kan äta hur många som helst. Jag menar. Det är ju faktiskt jordnötssmör, dadlar, lite kokosmjöl och choklad. Det blir rätt mäktigt faktiskt. Men åh så ljuvligt gott. I rimliga mängder.
Idag är det så fredag. Barnen drömmer om fredagsgodis och hemgjord pizza. Jag drömmer om mina jordnötstryfflar. För det får bli mitt fredagsgodis. Även om jag då måste avslöja deras existens för resten av familjen. Men med tanke på hur löjligt enkla de var att göra får jag kanske helt enkelt göra en omgång till när de här tar slut.
Mina små jordnötstryfflar innehåller alltså bara jordnötssmör, dadlar och kokosmjöl. Sedan har hela härligheten doppats i mörk choklad. Och så lite flingsalt på toppen. MUMS!
Jordnötstryfflar ca 20 st:
200 g jordnötssmör
6 st dadlar
ca 1 dl kokosmjöl
150 g mörk choklad (vegansk för veganska bollar)
flingsalt
Mixa jordnötssmör och urkärnade dadlar i en matberedare. Tillsätt kokosmjölet och mixa till en slät smet. Den ska vara så pass kladdig att den går att rulla till bollar, men bollarna ska hålla ihop fint. Känns det för kladdigt, tillsätt en matsked mer kokosmjöl.
Rulla till bollar och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och doppa de kalla bollarna i chokladen. Toppa varje tryffel med lite flingsalt.
Jag förvarar mina tryfflar i frysen, för jag tycker de är allra godast då, Men du kan även ha dom i en lufttät burk i kylen.
Torkade dadlar eller färska?
Fantastiskt goda! Tack 💃🏼
Kan man använda en annan mjölsort? Ska provas🥰