Milanosnittar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Milanosnittar

milanostänger, milanostång, småkakor

Inom mig har jag nog en liten tant boendes. Som alla dagar i veckan föredrar en fin liten småkaka framför en vräkig tårtbit eller så. En måttfull liten gumma som tycker att en god småkaka passar ypperligt till en kopp kaffe.
Dessutom är min favoritkaka en milanostång. För er som inte vet vad det är så är det en spröd mördeg där man bakat in en härlig smet av mandelmassa. Det tråkiga med denna kaka är att den är lite pillrig att göra. Men så kom jag på, att istället för att göra en klassisk milanostång kan man ju göra milanosnittar. Så mycket enklare, men precis lika gott!milanostänger, milanostång, småkakor

Just nu sitter jag i skuggan på altanen och jobbar. En av de stora fördelarna av att arbeta hemifrån. Så här underbara dagar går det fint att flytta ut kontoret om man så vill. För visst är det ändå lite härligt att sommaren kom tillbaka en sväng till? Att den liksom inte var slut. Att det faktiskt fanns lite mer att krama ur den. Ett par till middagar på altanen, kanske en tur eller två till sjön. Innan vi säger tack och hej till sommaren 2019.milanostänger, milanostång, småkakor

Mina barn är riktiga fikanissar. När vi vuxna tar en kopp kaffe utan något till tycker dom vi är lite konstiga. Fika innebär ju faktiskt att man fikar. Och inte bara dricker kaffe. Och precis som jag trodde gick de här kakorna hem hos båda grabbarna. Dom gillade dom verkligen!

milanostänger, milanostång, småkakor

Milanostänger, eller i det här fallet milanosnittar är en väldigt enkel kaka, rent innehållsmässigt. Grunden är en helt vanlig mördagskaka, som man sedan fyller med äggvita och mandelmassa. Sedan toppas allt med mandelspån. En perfekt liten kaka tillkaffet verkligen!

 

Milanosnittar:

200 g kallt smör
1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 äggula

fyllning:

200 g mandelmassa av god kvalité
2 äggvitor

1 ägg
50 g mandelspån

 

Skär smöret i kuber och lägg i en bunke tillsammans med socker och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggulan och blanda tills allt blir en smidig deg. Forma till tre avlånga rullar och ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Riv mandelmassan och blanda den tillsammans med äggvita till en slät smet. När mördegen vilat i kylskåpet, tag ut den och gör en fördjupning längst med på hela rullen. Pensla med uppvispat ägg. Ha upp fyllningen i en spritspåse och sprita ut en sträng fyllning i fördjupningen på varje rulle. Toppa med mandelspån. Grädda i  200°C i cirka 10 minuter. Tag ut och skär i sneda kakor. Låt kakorna svalna på plåten.

En perfekt liten småkaka, helt i min, något tantiga smal när det kommer till kakor!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.