Äppelpaj i glas

kolasås, äpplen, vaniljkräm, smul
Hej från en ballkong på Gran Canaria,
Här är klockan 7.20 och det är kolsvart ute. Jag och barnen sitter på balkongen, jag jobbar och dom spelar kort. I mörkret. Lite mysigt ändå måste jag säga. Men innan vi for iväg på semester, då hade jag p4 Västmanland  på besök i mitt kök och vi gjorde en supersnabb äppelpaj i glas. Det blev alltså en no bake äppelpaj som inte behöver in i ugnen alls. Hur smidigt som helst. Förutom att havresmulet som man toppar äppelpajen med måste få chans att svalna för att bli riktigt knaprigt, så tror jag det tar ungefär 15 minuter från början till start att få klart den här pajen. Om en det. Perfekt om man blir akut sötsugen eller om man får oväntat besök och vill bjuda på något smarrigt.
kolasås, äpplen, vaniljkräm, smul
I år blev det inte speciellt mycket äpplen hemma hos oss. Ett gäng på ett av träden bara. Men som tur är finns det ändå svenska äpplen att köpa på Ica. När våra tar slut.kolasås, äpplen, vaniljkräm, smul
Jag gillar desserter som serveras i portionsglas. Det blir snyggt att servera.
Till min äppelpaj har jag gjort en hemgjord, rårörd vaniljvisp. Alltså den är så makalöst god. Orkar man inte göra vaniljvisp kan man såklart köpa färdig, eller ha en kula vaniljglass till. Det är också mums. I vaniljvispen vände jag i lite kolasås. Bara för att det är så himla gott helt enkelt.

Äppelpaj i glas:
75 g smör
1 dl havregryn
1 dl havremjöl/vetemjöl
2 msk sirap
50 g hackade mandlar
2-3 äpplen
1 msk smör
1 tsk kanel
2 äggulor
2 msk socker
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
kolasås efter humör
Bryn smör i en stekpanna. Tillsätt havregryn, mjöl, sirap och mandlar. Låt sedan allt rostas lätt. Häll upp på ett fat så smulorna kan svalna fort.
Kärna ur och skär ner äpplena i mindre bitar. Stek mjuka i lite smör. Krydda med kanel.
Vispa upp äggulor och socker. Vispa grädde i en separat bunke. Blanda samman äggvispet och grädden. Rör i vanilj. Ringla i kolasås och vänd försiktigt om.
Klicka ut lite rårörd vaniljvisp i botten av ett glas. Lägg sedan på äppelbitarna. Toppa med havresmulorna ät direkt!!
Nu har solen så sakta börjat gå upp bakom hotellet. Och det är dags för frukost!
1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor

Nästa inlägg

5 vegetariska recept- veckans mat

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x