Snickersrutor med mörk choklad

snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
Ok, då kör vi officiellt igång med lite nya julrecept här på Linnéas Skafferi. Jag känner att det är dags nu.  Och först ut är en kär variant på min barndoms snickersrutor. Dessa bakade vi varje ju. Så de har liksom haft sin självklara plats på godisbordet hos oss vid juletid.
Men i år har jag valt att göra en lite annan variant. Som inte blir så hiskeligt söt som originalet.
snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
I grundreceptet ska det vara både socker och sirap. Men jag valde att bara ha i kokossocker istället. Det fungerade himla fint det med faktiskt. Just kokossocker är väldigt sött och har en lite kolaaktig ton, vilket passar utmärkt i dessa små godbitar!
Eftersom jag valt bort sirap och tagit mörk choklad istället för mjölkchoklad i detta recept blir de lite strävare i smaken. Och inte så väldigt sötsliskiga som man är van vid kanske. Men jag gillar den här varianten bättre!
snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
För några år sedan, sådär en eller två dagar innan jul. När vi stod med julförberedelser upp till hakan ungefär hade jag bakat en extra stor omgång med snickersrutor hemma hos mina föräldrar. Eftersom det var gassande hett i köket ställde jag ut formen med snickersrutor på trappen för att stelna.
När jag 30 minuter senare kollade till mina rutor var det ett stort hål där chokladen skulle ha varit.snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
Och jag hade en labrador med pälsen full i choklad. Kul.
Den julen blev det inga snickersrutor hemma hos oss kan jag säga…snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
Att göra små fina snickersrutor, eller jordnötsrutor som man också kan kalla dom är busenkelt.
Ingen temperatur att passa, utan du rör bara ihop alla ingredienser. Vilken jag tycker ändå känns fullt rimligt att orka med i allt julstök.
Det bästa är att ni kan göra de här redan ett par veckor i förväg och förvara i frysen (och sedan be en bön till karaktärens gud att ni inte ska ha ätit upp dom innan jul…)
Snickersrutor:
350g crunchy jordnötssmör
1 dl kokossocker
ca 7 dl cornflakes
100 g mörk choklad
ev flingsalt & jordnötter
Häll upp allt jordnötssmör och socker i en kastrull och låt det bli helt mjukt. Krossa flingorna fint och rör i det. Jag brukar arbeta in lite i taget.
Tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd form. Smält chokladen i vattenbad och bred det över jordnötssmeten. Toppa ev med lite flingsalt och hackade jordnötter. Låt stelna helt och skär sedan i rutor. Förvara kallt.
 
Gillar ni godis som är lite mer åt det sötsliskiga hållet? Kolla då in originalreceptet, som jag bloggade om för 9(!!!) år sedan.

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cecilia
Cecilia
4 år sedan

Hej! Hettar du upp jordnötssmöret och kokossocker så att de smälter ihop i kastrullen?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Cecilia
4 år sedan

Ja precis, så att sockret smälter och jordnötssmöret mjuknar.

Jenny
Jenny
3 år sedan

Jättegoda!

soppa, pumpa, middag, mat

Nästa inlägg

Pumpasoppa med rotsaker och ingefära

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x