Gör ditt egna sköljmedel – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Gör ditt egna sköljmedel

ättika, sköljmedel, eko

Idag tänkte jag tipsa om något som kanske inte hör köket till, men som du gör av saker du hittar i ditt kök, så jag tänker att det är ok ändå.
Nämligen hur du gör ditt egna sköljmedel. Jag ska erkänna att det långt ifrån är min idé eller mitt recept. Så jag vill inte ta åt mig äran det allra minsta. Men jag för gärna budskapet vidare. Jag tror jag läste om det första gången hos EKOtipset. En himla bra sida där jag alltid hittar något nytt att lära mig.

Men varför ska man då sluta använda sköljmedel tänker du. Det luktar ju SÅÅÅÅ GOTTT och gör mina kläder SÅÅÅÅ MJUKA!
Jag vet. Men, i sköljmedel finns en hel del kemikalier som kan vara allergiframkallande och som dessutom faktiskt kan vara skadliga för dina kläder. Även om det gör dom mjuka. Kläder i material av mikrofiber,  ylle, siden, Gore-tex och stretchmaterial ska inte alls tvättas med sköljmedel faktiskt.ättika, sköljmedel, eko

Först slutade jag helt att använda sköljmedel. Och jag kan ärligt säga att ingen här hemma märkte någon skillnad. Trots att vi har väldigt hårt vatten.
Efter någon vecka började jag tillsätta ett par korkar ättika i varje tvätt. Den blöta tvätten kan lukta lite ättika precis när du tar ut den ur tvättmaskinen, men det luktar absolut inget om kläderna när de väl torkat.
Men, jag måste ändå erkänna att jag gillar när tvätten doftar lite gott. Så de senaste veckorna har jag haft i ett par droppar eterisk olja varje gång jag tvättar också.

En stor fördel som jag märkt efter att jag helt slutat med sköljmedel är att tvätten alltid luktar rent och fräscht. Även våra träningskläder som lätt får en lite unken lukt.
ättika, sköljmedel, eko

Kanske ska man koka upp vattnet först och låta det svalna, men det brukar inte jag göra.

Jag gör mitt egna sköljmedel så här:

1 del ättika 24%
2 delar vatten
några droppar eterisk olja

Blanda allt i en flaska. Skaka om flaskan inför varje användning.

Enkelt, miljövänligt och billigt!

En bra eterisk olja kan du hitta i din hälsokostaffär.

Jag använder även ättika i diskmaskinen i stället för spolglans i diskmaskinen. Det fungerar hur bra som helst!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Jag brukar slänga med lite ättika ibland för att fräscha upp tvätten, detta låter ju super 🙂 Hur mycket tar du till en tvätt, känner man doften oljan när tvätten torkat?

  2. Lisen

    Hej, jag älskar att använda ättika i tvätten. Men var lägger du ättikan? I tvätten? I tvättmedelsfacket?
    Tack för hjälp